Psihijatrija u Dobroti prebukirana mjesecima, fale im pojedini ljekoviFoto: Dan online

Specijalna bolnica za psihijatriju (SBP) „Dobrota“ u Kotoru dugo vremena je u kontiuitetu u potpunosti popunjena. Trenutno raspolaže sa 233 postelje, i sve su zauzete.

Direktor ustanove Aleksandar Mačić kaže za „Dan“ da je bolnica do prije mjesec dana raspolagala dovoljnom količinom medikamenata, ali da u poslednje vrijeme imaju problem sa snabdijevanjem određenim ljekovima, za koji se nadaju da će biti prevaziđen u najskorije vrijeme.

Navodeći da je bolnica paviljonskog tipa, te da ima devet odjeljenja (najmanje od njih broji 21 postelju, najviše 46), Mačić ističe da s teškom mukom sprečavaju prebukiranost.

– Više ne dozvoljavamo da pacijenti leže na madracima, po hodnicima, kako je ranije bilo slučajeva. Za takvu situaciju ima više razloga. Kod nas je smješteno više od 80 sudskih pacijenata sa tendencijom rasta toga broja. Od tih 80 pacijenata, 21 je smješten na Odjeljenju sudske-forenzičke psihijatrije, njih 15-ak je sa izvršenim teškim krivičnim djelima, dok su ostali zbog nedovoljnog kapaciteta sudskog odjeljenja, smješteni i po drugim odjeljenjima – izjavio je Mačić za „Dan“.

Bolnica raspolaže jednim grobnim mjestom

Mačić kaže da iz Ministarstva zdravlja nagovještavaju mogućnost izmještanja bolnice.

– Gradila bi se potpuno nova bolnica, po savremenim standardima, što bi riješilo većinu navedenih problema. U toj novoj klinici ne bi bilo mjesta za sudske i „socijalne“ pacijente, jer u protivnom, ne bi bili riješeni dosadašnji najveći problemi naše bolnice – ocjenio je dr Mačić.

On pozdravlja izgradnju nove Klinike za mentalno zdravlje u Podgorici, smatrajući da se time neće u bitnom rasteretiti rad Bolnice za psihijatriju u Kotoru. Inače SBP „Dobrota“, prema riječima Mačića, raspolaže jednim grobnim mjestom na gradskom groblju, i već duže vrijeme nije niko sahranjen u toj grobnici.

On napominje da kada jednom uđe, sudski pacijent teško izlazi iz bolnice, jer sudovi, kaže, oklijevaju sa ukidanjem mjera obaveznog liječenja.

image

MAČIĆ

 

FOTO: B. MARKOVIĆ

– Rješavaju svoje probleme, ne misleći šta rade našoj ustanovi. Ukoliko se ovakav trend nastavi, bićemo prinuđeni da prestanemo da primamo sudske pacijente. Rješenje koje je dugo najavljivano, a nikako da se ostvari, je izgradnja bolnice za sudske pacijente. O tome se priča godinama i koliko smo upoznati postoji projekat, ali do danas nije bilo nikakvog pomaka u njegovoj realizaciji. Drugi faktori su tzv. socijalni slučajevi koji su smješteni u našoj bolnici i mogli bi biti smješteni negdje drugo, ali zbog nemara i zanemarivanja od strane bolnice, ali i pojedinih socijalnih službi, borave kod nas i više decenija. Svi ti pacijenti se liječe na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, a trebalo bi da budu smješteni na teret sistema socijalne zaštite – konstatuje direktor kotorske bolnice.

On ističe da ustanova osim ovih ima i drugih problema, poput dotrajalosti paviljona koji i dok su bili novi, nisu, smatra, odgovarali standardima liječenja psihijatrijskih pacijenata. Ova bolnica inače liječi pacijente sa raznim vrstama psihoza, pri čemu o otpustu na adaptacionom vikendu odlučuju nadležni ljekari, kada je pacijent spreman za resocijalizaciju.

Video-nadzor i fizičko obezbjeđenje postoji na Odjeljenju za sudsko-forenzičku psihijatriju, kao i video-nadzor na Odjeljenju bolesti zavisnosti. U bolnici radi 190 zaposlenih, 16 ljekara, od kojih 12 specijalista, a četiri ljekara su na specijalizaciji.

– Iako je primljeno 40-ak zaposlenih i dalje nedostaje stručnog kadra, nema dovoljno radnog prostora, osnovna oprema je dotrajala – zaključuje Mačić.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga