• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Radionica o pristupu informacijama koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja

Radionica o pristupu informacijama koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanjaShutterstock

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u subotu, 29. januara, sa početkom u 11:30 sati, u prostorijama Omladinskog kluba Kotor (Kulturni centar „Nikola Đurković”), održati Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) iz ruralnih područja Boke o pristupu informacijama koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja.

„Smatramo da je važno da OSI shvate diskriminaciju koju svakodnevno, zbog nepristupačnih informacija i neadekvatnog izvještavanja medija, trpe. Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i zakoni iz oblasti medija, definišu jasna pravila koja se u praksi ne poštuju. Kroz radionice ovog tipa želimo da OSI upoznamo sa zakonskim obavezama medija, ali i postupcima koji se mogu pokrenuti protiv onih koji ta prava ne poštuju“, stoji u saopštenju.

Radionica je planirana za OSI iz ruralnih područja Boke, a kroz konkretne primjere, diskusiju i rad u grupama, očekujemo da će OSI usvojiti znanja koja se odnose na važnost medijski korektnog izvještavanja o i za OSI.

„Takođe, cilj nam je da ih osnažimo da štite svoja prava na pristup informacijama u pristupačnoj formi i ljudsko dostojanstvo. Radionica će trajati 90 minuta, a za sve prisutne biće obezbijeđen pristupačan prevoz i prevođenje na znakovni jezik“.

Ova Radionica posljednja je aktivnost projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, kojeg finansira Evropska unija, kroz Program malih grantova u okviru regionalnog Projekta „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, a koji je od 1. maja prošle godine, kada je i započet, postigao značajne rezultate na planu pristupačnog informisanja OSI i podizanju svijesti o (ne)zastupljenosti OSI u medijima.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga