Skip to main content


Rimokatolički vjernici slave Badnje veče
Badnje veče, a od ponoći i Božić, obilježavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru 13 dana kasnije.

Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini, pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u cijelom hrišćanskom svetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se dijelovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promijenio istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem pateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana, pa toliko traje i božićni hrišćanski post, koji se završava s početkom praznovanja Božića. U nastavku prilažemo raspored bogosluženja. 

2Raspored misa Božić 2021Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare