Samo jedna flota kruzera zagađuje daleko više nego svi evropski automobili?!
Naime, samo flota od 203 turističkih brodova-kruzera  ispušta u atmosferu više sumporovih oksida (SOx) nego cijela flota svih registrovanih evropskih vozila – njih 260 miliona. A razlika nije mala: brodovi emituju 62 kilotona sumporovih oksida, a sva drumska vozila 3.2 kilotona. Sumporovi oksidi su opasni plinovi koji uzrokuju tumore.

Od te zastrašujuće brojke, više od pola emisija SOx otpada na 47 brodova  Carnival Cruise Lines-a i njegovih podružnica. Ta  kompanija je pokušala osporiti istraživanje, nazvavši ga nenaučnim. Istovremeno je platila čak 20 miliona dolara kazne zbog toga što je u okeane ispuštala organski i plastični otpad.

Predlaže se da i kruzeri za kreće udaljenosti, na ulasku i izlasku iz luka, koriste električni pogon, odnosno opciju s gorivim ćelijama vodonika. Dakle, zagađivači nisu samo automobili, ima ih i na otvorenom moru, a nerijetko svraćaju i u luke.

Kruzeri su simbol invazije na svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu. U pojedinačnim kategorijama zagađenja možda i postoje prljaviji oblici transporta turista. Ali ni jedan nije tako upadljiv i zapanjujuć kao plutajući neboder čija sjena zamračuje obale najljepših pomorskih gradova svijeta i stvara pritisak na njihovu toliko često napregnutu infrastrukturu.

Privremeni stanovnici tih plovećih gradova preplavljuju ulice i zakrčuju kopneni promet destinacija, mjesta u kojima se ponekad, na njihovu nesreću, svi oblici društvenog i ekonomskog života podređuju monokulturi turizma.

Domaćini kruzera već decenijama trpe dugoročnu finansijsku, ekološku i zdravstvenu štetu. Mora se pune fekalijama, čađom i opasnom kaljužom, a deponije na obali smećem nastalim još u međunarodnim vodama. Uvijek postoji i mogućnost da kruzeri spale to smeće, odnosno “lansiraju” ga u zajednički zrak.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga