• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Sanacija lukobrana u Gradskoj luci samo u planovima: Kad dune jači jugo, plovilima prijeti potop

veliki problem

Sanacija lukobrana u Gradskoj luci samo u planovima: Kad dune jači jugo, plovilima prijeti potop

Lukobran, jedina barijera koja plovila u Gradskoj luci štiti od naleta sve češćih plimnih valova, a u koji suštinski nije ulagano preko šest decenija, u alarmantnom je stanju. Na to, osim onoga što se može vidjeti golim okom jer kroz pukotine na mulu izbija more, a valovi prelivaju usljed nedostatka stijena, ukazuje i prošlogodišnji elaborat o stanju i hitnim mjerama sanacije lukobarana kojeg je uradila firma „Optimusprojekt“ iz Bijelog Polja.
Lukobran, jedina barijera koja plovila u Gradskoj luci štiti od naleta sve češćih plimnih valova, a u koji suštinski nije ulagano preko šest decenija, u alarmantnom je stanju. Na to, osim onoga što se može vidjeti golim okom jer kroz pukotine na mulu izbija more, a valovi prelivaju usljed nedostatka stijena, ukazuje i prošlogodišnji elaborat o stanju i hitnim mjerama sanacije lukobarana kojeg je uradila firma „Optimusprojekt“ iz Bijelog Polja.


Foto: Dan

Oni navode da je opšte stanje lukobrana solidno, ali da oštećenja postoje po vertikali i debljini zida lukobrana, gdje je došlo do razdvajanja kamenih blokova. Za posao sanacije biće potrebno 800.000 eura. Elaboratom su predviđene hitne sanacione mjere, koje će početi tek nakon izrade glavnog projekta. Iz Morskog dobra kažu da se može reći da je funkcionalnost objekta narušena prelivanjem plimnih talasa sa čeone strane, kao i prodorom vode kroz tijelo nasipa.

„Sve to iziskuje i dodatna istraživanja kao što je dokaz nosivosti postojećeg objekta na dejstva talasa, uključujući i seizmičke uticaje u skladu sa aktuelnim propisima, posebno imajući u vidu vrijeme izgradnje objekta, iako u ovom trenutku nema znakova gubitka globalne stabilnosti objekta“, saopšteno je iz Morskog dobra.

Elaborat predviđa da se prije sanacije urade geotehnička istraživanja tla i nasipa za potrebe glavnog projekta i glavni projekat sanacije objekta sa svim detaljima za izvođenje. Mežutim, glavni projekat, kako stvari stoje, ne nazire se na horizontu, baš kao ni novac za sanaciju lukobrana.

Božo Ukropina, direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, očekuje mnogo od sastanka sa predstavnicima Morskog dobra, koji bi trebalo da bude održan tokom ove sedmice u Budvi. U vezi lukobrana ukazuje da dobar dio stijena više nije na svom mjestu, već su pale ili popustile, zbog čega veći plimni talasi, kad duva jugo, prebacuju u pristanište. Kaže i da je Morsko dobro za ovu godinu opredijelilo 40.000 eura za detaljno ispitivanje stanja lukobrana i njegovu sanaciju i podsjeća da je slična studija već sprovedena.

„Prije pandemije rađeno je ispitivanje, ali ti podaci nisu precizini, jer je rađeno na maloj dubini. Vidi se samo gornji status nasipa, ali ne znamo u kakvom su stanju ključni, veliki blokovi, na kojima leži pristanište, kao ni šta se dešava ispod podvodnog dijela. Novo ispitivanje daće pravi odgovor“, kazao je Ukropina.

U maju ove godine Ukropina je rekao da će, po okončanju sezone, biti rađena detaljna studija i ispitivanje stanja lukobrana, kao i izrada idejnog rješenja sanacije. Sezona je prošla, dolazi vrijeme velikih kiša i juga, a dodatna ispitivanja, najavljeni projekti i dalje su ostali riječi bačene u more, koje će zasigurno jednom potopiti plovila koja više ništa neće štititi od njega.

Stravičan huk

Ukropina kaže da postoji ideja da prilikom sanacije sa spoljne strane lukobrana budu izgrađeni pješačka staza i nekoliko vezova.

„To je prisutno po svijetu, da sa spoljne strane lukobrana, tokom nautičke sezone, postoje mobilni vezovi, što bi proširilo kapacitete i zaštitilo lukobran, koji trpi velike udare. Kada tokom zime dođete kod restorana „Admiral“ ili uđete u prostorije, čuje se stravičan huk. Pristanište mnogo „diše“, ono i treba da ima taj potisak, odnosno odušak. Međutim, to postaje sve jače, pa se dešava da nam kamene blokove izbacuje u more“, upozorio je Ukropina.

Solidna nautička sezona

U Agenciji za gazdovanje gradskom lukom zadovoljni su postignutim rezultatima tokom sezone, jer je učinak je 65 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

„Imali smo situaciju da je predsezona počela dobro i nagovještaje da bi se mogao dogoditi značajan pomak u finansijskom efektu i broju dolazaka plovila, međutim jul je ostao ispod očekivanja. Avgust, u kom su posjete tradicionalno visoke, bio je pristojan za ovo vrijeme, a zadovoljni smo i septembrom. Sezonu mogu ocijeniti solidnom, međutim njen učinak neće biti dovoljan da Agencija sama servisira sve troškove“, kazao je Ukropina.

Kada je riječ o postsezoni, planove je pokvarilo loše vrijeme i to što jesen prerano počela. Na bilans i u ovoj grani turističke privrede utiče sukob u Ukrajini, jer, kako ističe Ukropina, veliki broj nautičara, kao i turista, upravo su Rusi i Ukrajinci. Osim toga, u Agenciji je izostala saradnja i sa dvije velike agencije sa ruskog i ukrajinskog tržišta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga