Sindikat prosvjete: Borba za ženska prava i dalje nije završena
To je datum kada treba da se prisjetimo heroina kao što je Klara Cetkin. Čestitke za 8. mart nijesu svrha 8. marta, već je to poštovanje i uvažavanje mišljena žena tokom cijele godine, kazali su u Sindikatu prosvjete Crne Gore.

U Sindikatu prosvjete čestitali su koleginicama i ženama u prosvjeti 8. mart, Međunarodni dan žena.

– Želimo vam da svakog dana budete nasmijane, hrabre i da izdržite svaki izazov koji život donosi. Ovo je dan kada se sve žene svijeta ujedine, dan kada više nego ikad shvatite da nijeste same. Da ste posebne, vrijedne, jake, istrajne, da ste zaslužne za sve svoje uspjehe, bez obzira da li ste majke, sestre, koleginice, partnerke, prijateljice, drugarice… Dan u kom ste priznate i voljene, i zbog toga srećne i zadovoljne – navedeno je u saopštenju Sindikata prosvjete.

Podsjećaju da je ovaj praznik nastao kao dan borbe za prava žena, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

– Nekada su se prava žena svodila na skraćivanje radnog vremena, bolju zaradu i pravo glasa. Ovo je dan kada su žene ustale i suprostavile se sistemu, dan kada su se žene borile za ravnopravan položaj u društvu, dan kada su žene počele da se bore kako bi naše i buduće generacije žena bolje živjele – navedeno je u saopštenju.

U Sindikatu ističu da je žena u prosvjeti obrazovana, stručna, uspješna, voljena od svojih učenika i kolega.

– Nažalost to je i žena koja u današnjem vremenu nemoćna da se izbori za svoja osnovna radna prava. Pandemija je najviše pogodila žene, između ostalih i naše koleginice u obrazovnoj djelatnosti, koje zbog raznih rizika nisu mogle kvalitetno da ispunjavaju radne obaveze. Usljed toga, mnoge žene u Crnoj Gori su bile suočene i sa povećanom ekonomskom neizvjesnošću. S tim u vezi želimo istaći da je zaštita integriteta i dostojanstva žene kako na radnom mjestu tako i van istog bitna kako bi žena bila uspješno ostvarena na privatnom i poslovnom planu – dodaje se u saopštenju.

U državi koja se bori i promoviše rast nataliteta, i najavljuje ekonomske reforme kao podsticaj za zasnivanje porodice, paradoksalno je, smatraju u Sindikatu prosvjete, da se prilikom trudničkog i porodiljskog bolovanja i odsustva sa rada ženi uskraćuje pravo na punu zaradu zagarantovanu zakonom, i samim tim krše njena radna i reproduktivna prava.

Poručuju da će se zalagati da se tokom porodiljskog i roditeljskog odsustva, kao i trudničkog bolovanja, zarada ne umanjuje i da to bude jedan od podsticaja koje bi država preduzela u cilju povećanja nataliteta.

Sindikat prosvjete, kako kažu, ne zaboravlja ni koleginice angažovane na poslovima održavanja higijene, „kojih nije mali broj u prosvjeti, a koje su u posljednjem periodu izuzetno efikasno pristupale svojim radnim obavezama, i koje zahtijevaju takođe našu reakciju prilikom nepoštovanja prava na adekvatan obračun zarade“.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga