Sljedeći popis stanovništva u Crnoj Gori pokazaće smanjenje broja stanovnikaFoto: Ilustracija

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazala da naša zemlja uopšte nema populacionu politiku koja bi se bavila rješavanjem ovakvim problema.

Podsjeća se broj stanovnika u našoj zemlji, otkad postoje standardizovani savremeni popisi od 1921. godine, povećao sa 311 na 620 hiljada.

„Dakle duplo. Međutim, ono što se dešava s početka 21. vijeka je stagnacija između popisa 2003. i 2011. Ono što svakako očekujemo da će pokazati novi popis je smanjenje broja stanovnika, a shodno ovim podacima o prirodnom priraštaju“, rekla je Brajušković-Popović.

Ona je istakla da je Crna Gora prvi put 2020. godine imala negativan prirodan priraštaj na nivou države od -196.

„U toku 2021. godine zbirno smo imali -2105. Preliminarni podaci za prva četiri mjeseca ove godine koji su dostupni kažu da imamo -639, dakle više umrlih nego rođenih. Očigledno da će i ovu godinu karakterisati negativan prirodan priraštaj, samo da vidimo kolika će biti ta vrijednost na kraju godine zbirno“, rekla je Brajušković-Popović.

Upozorila je da stanovništvo ne gubimo samo prirodnim putem, već i putem migracija, koje su naročito izražene na sjeveru. 

Saopštila je i podatak da je prošle školske godine u opštinama Žabljak, Šavnik i Plužine upisano 55 prvaka, dok su u školi u Spužu upisana 73 đaka. Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga