SAVJET NUTRICIONISTA

Soli ima u namirnicama u kojima je ne očekujete

Čak i ako pazite o količini soli u kuhinji, ona se često krije u brojnim namirnicama.
Čak i ako pazite o količini soli u kuhinji, ona se često krije u brojnim namirnicama.


Foto: Pixabay

Pretjerano konzumiranje soli prouzrokuje povećanje krvnog pritiska i podstiče kardiovaskularne bolesti, infarkt miokarda i moždani udar, ali je povezana i sa drugim hronično-degenerativnim bolestima, poput karcinoma probavnog sistema, osteoporoze i hroničnih bolesti bubrega.

Ograničenje upotrebe soli je korisno, ali nedovoljno ako uzmemo u obzir da velik dio soli koju svakodnevno konzumiramo dolazi iz prehrambenih proizvoda na tržištu, od  hljeba do sireva.

Ponekad se so može naći i u pojedinim namirnica na koje uopšte ne sumnjamo da je sadrže.

Topla čokolada

Kada razmišljate o šoljici tople čokolade, prvo što vam pada na pamet je šećer. Ali, čokolada sadrži i so, čiji se ukus prikriva šećerom.

Žitarice za doručak

Jedna porcija kukuruznih pahuljica sadrži 0,34 grama soli, koliko se nalazi i u slađim žitaricama, poput onih sa karamelom.

Gotove salate

Nepotrebno je reći da je najbolje rješenje da salatu napravite kod kuće, ako uzmete u obzir da neke već gotove salate sadrže puno soli.

Majonez

Majonez takođe sadrži previše soli. Možda nije baš među najsumnjivijim proizvodima, i obično se povezuje sa velikom količinom masti. Kao i uvijek, savjet je da ga sami napravite kod kuće, piše Novi list, prenosi N1 Zagreb.

Humus i krem ​​sir

Sir je svakako ukusna namirnica, a onaj kremasti još više. Humus kupljen u velikim trgovinskim lancima takođe sadrži previše soli. Bolje je da ga pripremite kod kuće kako bi obilovao začinima i mirisima, umjesto velikom količinom soli.

Što se takođe može učiniti da se smanji potrošnja soli?

– uvijek čitajte etikete

– birajte namirnice koje sadrže manje soli, odnosno manje od 0,3 grama na 100 grama.

– smanjite so za stolom, dajte prednost začinima i aromatičnom bilju

– smanjite prerađenu hranu bogatu solju, poput slanih grickalica, čipsa, pojedinih salama i sireva i konzervirane hrane.



Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga