SPC neće potpisati ugovor dok je Krivokapić premijerCetinjski manastir

„Nažalost, Temeljni ugovor nije potpisan. Lično i ne vjerujem da će biti potpisan dokle god dr Zdravko Кrivokapić bude premijer Crne Gore. On je svojom taktikom “hoću-neću” i “korak naprijed-dva nazad”, isključivo “zaslužan” za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji- namjerno, čini mi se, tako sročenoj- ispada da on nije “ni luk jeo ni luk mirisao” već da Sinod u Beogradu (opet taj omraženi, a toliko poželjni Beograd) ne želi da ga potpiše.

Ugovor je, veli, “usaglašen sa svim zahtjevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom” a Sinod ga ipak “još razmatra”. Orvelovski, nema šta: samo istini i neistini zamijeniš mjesta, pa ćeraš “dalje”“, kazao je vladika Irinej.

„Prevario Patrijarha u Patrijaršiji“

Vladika bački je u intervjuu “Pečatu” naveo kako je premijer Кrivokapić prevario Patrijarha Porfirija 27. maja kada je u Patrijaršiji trebalo potpisati već usaglašeni Temeljni ugovor.

On je kazao da je ugovor, posle višekratnog razmatranja od strane Svetog Sinoda SPC i Vlade Crne Gore, bio usaglašen i obostrano prihvatljiv.

„Sam premijer Кrivokapić je potom najavio svoj dolazak u Patrijaršiju kako bi Patrijarh srpski i on potpisali taj usaglašeni Ugovor, da bi stigavši u Patrijaršiju, izjavio nešto sasvim drugo-da nije došao da potpiše Ugovor nego da Patrijarhu i Sinodu “prenese pozdrave vjerujućeg naroda Crne Gore” (kao da je on , Bože me prosti, vladika, a ne visokokrangirani funkcioner svoje države). Toliko o njegovoj besi ili tvrdoj riječi, a što se tiče “pozdrava vjerujućeg naroda Crne Gore”, dovoljno je zamijeniti samo jednu jedinu riječ-riječ vjerujećeg riječju radnog- i sve ća nam zazvučati kao poznato“, rekao je Irinej.

Od tada pa nadalje, kako je kazao, Krivokapićeve nove izjave su po pravilu potirale jedna drugu.

„A najsvježija prispjela varijanta glasi da Vladi crne Gore neke stavke iz već usaglašenog Ugovora ipak nisu bile po volji, te ih je ona izmijenila, i to bez ikakve konslultacije sa Sinodom, i tako revidirani ili oktroisani Ugovor poslala Sinodu kao tekst za potpisivanje. Poruka, dakle, glasi: nećemo da potpišemo već usaglašeni Ugovor, ali hoćemo da potpišemo i Sinodu nudimo na potpisivanje nikad usaglašavani, sa naše strane jednostrano prerađivani i dorađivani tekst Ugovora“, rekao je Irinej.

On je upitao Vladu Crne Gore zašto SPC nije ponudila isti Ugovor kao Vatikanu, Islamskoj i Jevrejskog zajednici.

„Sve u svemu, nijedan Sinod i nijedan poglavar Crkve ne može sebi dozvoliti da uzme učešća u ovakvoj ili sličnoj “igri bez granica”, tj., tačnije kazano, ne može nikome dozvoliti da se na ovaj način poigrava njime. Ali naša sveta Crkva je, hvala Bogu, po svojoj prirodi i iz iskustva, vična strpljenju i trpljenju. Zato će ona čekati, i ako Bog da, dočekati neke normalnije “preduslove” i neke nove ljude, pa onda sa radošću i blagodarnošću Bogu, u bratskoj slozi i ljubavi, potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor“, naveo je Irinej.

 


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services