Sretenje Gospodnje – Prvi susret Boga i čovjeka pod svodovima jerusalimskog hrama
Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vjernici.

Prvi susret Boga i čovjeka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac, slavi se uvijek četrdesetog dana po Božiću.

Sretenje je jedan od 12 najvećih praznika hrišćanstva, a sama riječ „sretenje“ označava susret.

Ovaj praznik praznuje se od samog početka hrišćanstva, ali je kao svečanost uveden tek u 6. vijeku u vrijeme cara Justinijana.

Smatra se da se na današnji dan susreću zima i ljeto. Vjeruje se da na Sretenje mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za ljepše vrijeme i dolazak proljeća i ljeta.

Vjeruje se da će, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi izađu iz jazbine, uplaše se svoje sjenke i vrate se na spavanje, zima potrajati još šest nedjelja.

Ako je dan oblačan, medvedi neće vidjeti svoju sjenku i neće se vratiti u jazbinu, što označava kraj zime.

Postoji vjerovanje da djevojke treba da paze kog muškarca će ujutru prvog sresti, jer će i budući mladoženja ličiti na njega.

Od 2002. godine, Srbija obilježava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sjećanja na dva važna istorijska datuma.

Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa.

Drugi – dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije.

Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje, po julijanskom kalendaru – 2. i 3. februara.

Julijanski kalendar je u 19. veku bio važeći kalendar u cijeloj državi, a danas ga poštuje samo Srpska pravoslavna crkva.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga