• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Svetog Stefana – Stevanjdan ili Stefanjdan, jednu od slava koje se najviše praznuje u srpskom narodu.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Svetog Stefana – Stevanjdan ili Stefanjdan, jednu od slava koje se najviše praznuje u srpskom narodu.Sv. Stefan Prvomučenik

Republika Srpska obilježava Stefanjdan kao svoju slavu od 9. januara 1992. kada je u Banjoj Luci održana prva skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja je kasnije prerasla u današnju Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Narodni običaj

Kod Srba postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stefanjdan. Najrašireniji običaj je da se na Stefanjdan iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog vjerovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napredka.

Jer to je dan opšteg mirenja i praštanja.

Osnovno je da se na Svetog Stefana iznosi božićna slama iz kuće, ali tiho da se ne „otera Božić“, i pažljivo jer je dragocena.

Ta „tišina“ je potrebna jer je slava Sv. Stefana u treći dan najradosnijeg hrišćanskog praznika. Slama se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pomete i sakupi, a potom ostavlja u štalu, voćnjak ili među pčele, da pojača rod ili napredak.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga