Šta je potrebno znati prilikom kupovine svježeg mesa?
Prilikom kupovine svježeg mesa treba pažljivo birati meso koje se kupuje. Ali kako prepoznati kvalitetno i svježe meso? Rukovodilac Pogona za preradu mesa u AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima, Marko Sjekloća, savjetuje da obratite pažnju na tri osnovne karakteristike, a to su boja, tekstura i miris mesa.

Foto 1

„Od kvaliteta mesa zavisi i njegova boja, pa tako teleće meso treba da je svjetlo ružičaste do ružičaste boje, da je nježne građe, te da je masno tkivo bijele boje i čvrste konzistentnosti. Kod junetine i govedine mišićno tkivo treba da je svijetlocrvene do crvene boje, a masno tkivo bijele ili krem-bijele boje. Što se tiče svinjskog, ono treba da je ružičasto-sivkaste boje, nježne građe, dok piletina isključivo treba da je bjeličasta. Jagnjeće meso na izgled treba da je čvrsto i blago roze, dok masno tkivo treba da je isključivo bijele boje. Ukoliko kupujete meso sa kostima provjerite da li je boja kostiju svijetla.
Pored boje, treba obratiti pažnju i na teksturu mesa, pa tako ni jedna vrsta mesa koju kupujete ne smije biti ljepljiva. Ukoliko kupujete meso sa kožom, ona treba da je suva i nikako po sebi ne smije da ima višak tečnosti koja je ljepljiva.
Miris je jedan od indikatora koji ukazuju na svježinu mesa. Po standardima koje svaka mesara treba da poštuje, meso sa sumnjivim mirisom ne bi smjelo da se nađe u prodaji. Kada je u pitanju već zapakovano meso, obavezno provjerite rok trajanja, što je generalno preporuka prilikom nabavke bilo koje namirnice, ne samo mesa“.

Da bi stekli povjerenje u mjesto gdje kupujete, pažljivo pogledati higijenske uslove, uslužni pult, rashladne uređaje u kojima je smješteno meso, a ne manje važna činjenica je kako sa mesom rukuje i pakuje od strane mesara. Svi gore navedeni segmenti treba da su nam preduslovi prilikom izbora meso, a i mjesta gdje ga kupujemo.

Foto 2

U Domaćoj mesari svaki komad mesa je prošao strogu kontrolu kvaliteta, a pakovanje mesa se vrši po HACCP sistemu za bezbjednost hrane. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima, zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu mesa nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services