BROJNI BENEFITI

Šta se događa s tijelom ako hodate svaki dan prije doručka?

Od svih tjelesnih aktivnosti, hodanje najviše omogućava postizanje odličnih rezultata uz minimalan napor, održavanje težine pod kontrolom, održavanje kardiovaskularnog sistema treniranim, toniranje mišića i otklanjanje nagomilanog stresa.
Od svih tjelesnih aktivnosti, hodanje najviše omogućava postizanje odličnih rezultata uz minimalan napor, održavanje težine pod kontrolom, održavanje kardiovaskularnog sistema treniranim, toniranje mišića i otklanjanje nagomilanog stresa.


Foto: Pixabay

Hodanje ujutru, prije doručka, je mnogo bolje iz više razloga, sve dok obraćate pažnju na potencijalne rizike.

Iako su neka istraživanja pokazala da vam vježbanje na prazan želudac može pomoći u sagorijevanju više masti, to ne znači da ćete brže skidati kilograme.

Pretpostavka od koje je potrebno krenuti je da se tokom treninga tijelo oslanja na tri važna izvora energije: makronutrijente ugljene hidrate, masti i proteine. Iz toga proizlaze sve dobrobiti jutarnje šetnje prije doručka, ali i svi potencijalni nedostaci.

Šta se zapravo događa s tijelom kada prošetate prije doručka?

Gubite na težini
Ugljeni hidrati se odmah razgrađuju u glukozu, najbolje gorivo za naše tijelo. Glukoza se skladišti u obliku glikogena u mišićima i jetri, obezbjeđujući brzo snadbijevanje energijom i zbog toga je neophodna za tjelesne aktivnosti visokog intenziteta.

Nakon gladovanja preko noći, zalihe glikogena, posebno one u jetri, veoma su niske, to je razlog zašto, budući da ima malo dostupnog glikogena, tijelo reaguje većim sagorijevanjem masti ako odete u šetnju, a da prije toga nijeste jeli.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da vježbanje povećava sagorijevanje masti tokom i nakon treninga. Šetnja prije doručka, čak i samo 30 minuta, omogućava vam da iskoristite zalihe masnoće i tako je sagorijevate više nego u drugim djelovima dana.

Manje ste pod stresom
Jutarnja šetnja, izlaganje jutarnjem svjetlu, dovodi vas u dobro raspoloženje i automatski smanjuje stres.

Tjelesna aktivnost može da podstakne proizvodnju endorfina, hormona dobrog raspoloženja koji stvara stanje psihofizičke dobrobiti. Udisanje svježeg vazduha takođe podstiče vaše pozitivne misli.

Manje ste skloni riziku od srčanih bolesti
Brzo hodanje smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz istu energiju, brzo hodanje efikasnije je od trčanja, pokazalo je istraživanje koje je objavilo Američko udruženje za srce.

I hodanje i trčanje uključuju iste mišićne grupe i jednostavna šetnja, bar 30 minuta dnevno, dovoljna je da se osjećate bolje.

Kreativniji ste i produktivniji
Prije nego što krenete na posao, pa čak i prije nego što stavite nekoliko zalogaja u usta, malo prošetajte.

Kada hodate uronjeni u prirodu, vaša kreativna sposobnost povećava se za 50 odsto. Zelenilo i šetnje u takvom okruženju su korisne za mozak, kao i isključivanje iz dnevnih aktivnosti.

Prirodno okruženje, prema stručnjacima, ima osnovnu ulogu u našem načinu razmišljanja i ponašanja. Mozak se odmara i priprema za rađanje novih kreativnih procesa razmišljanja.

Nedostaci i kontraindikacije
Odlazak u šetnju prije jela možda neće svima odgovarati. Prije svega idealno bi bilo da ne činite to svaki dan, inače se podstiče mišićni katabolizam i rizik je da, s vremenom, dođe do gubitka snage i mišićne mase.

Osim toga, još jedna kontraindikacija za jutarnje hodanje je ona koja se odnosi na pritisak. Kada se probudite, krvni pritisak ima tendenciju da bude malo niži od uobičajenog i to bi nekima moglo da smeta.

Trening na prazan želudac se može izvoditi, ali samo ako se ne pretjeruje, prenosi Novi list.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga