Šta se mora naći na trpezi za Badnji dan?FOTO: DEJAN82/SHUTTERSTOCK

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 6. januara slave Badnji dan, koji najavljuje Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Badnji dan provodimo sa porodicom u svom domu, a običaj je da se svi njeni članove okupe za večerom, koja je neizostavno posna.

Po badnjak, mlado drvo koje se sječe na Badnji dan, polazi se izjutra, dok se u gradovima uglavnom kupuje. Žene ostaju kod kuće da pripremaju trpezu za Badnje veče i Božić. Na Badnji dan se u kuću unosi badnjak, simbol izobilja i zdravlja. 

Šta se mora naći na trpezi?

Doručak, ručak i večera su posni. Mesi se badnjačka pogača. Od jela se spremaju riba, pasulj, kiseli kupus, posna pita od oraha ili višanja. U nekim krajevima jede se i pečena bundeva.

Neka se na trpezi nađu i med i orasi, koji se posle Badnje večeri čuvaju u domu kao lijek. Prema nekim običajima, domaćin bira 4 oraha i prije večere baca po jedan orah u svaki ćošak. Vjeruje se da se tako tera sve što je loše.

Takođe, vjeruje se i da se pasulj jede za duše pokojnika, pa se on na trpezi nalazi kako bismo se povezivali sa precima.

U toku dana domaćica stavi u jedno sito sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha, jabuka i to sve stoji u vrhu stola gdje se večera.

Ako pijete rakiju ili vino, nikako ne ostavljajte čašu praznu, ne prosipajte i na bacajte.

 


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga