Šta treba da sadrži putna apoteka?Foto: Pixabay- Ilustracija

Farmaceuti za portal N1 kažu da je, prije svega, najvažnije da se na odmor ponesu ljekovi koji su redovna terapija u dovoljnoj količini, kao i da budu odgovarajuće čuvani (na primer futrole za insulin ili slično).

Prema njihovim riječima, za one kojima je muka u vožnji preporučuju se tablete protiv mučnine.

Uz sebe treba imati, savjetuju, i toplomjer, kao i ljekove protiv bolova i povišene temperature (paracetamol, ibuprofen), a ukoliko su u pitanju bebe – sirup ili čepiće.

Nekoliko dana prije polaska na odmor, kao i tokom odmora, savjetuje se uzimanje probiotika – mogu se uzimati i kao preventiva, ali i za liječenje stomačnih problema.

Na odmoru može doći do svakakvih nepredviđenih situacija, te bi bilo zgodno ponijeti i ljekove protiv alergijskih reakcija.

Svi znamo koliko iritantni komarci mogu da budu, i koliko njihov ujed koji svrbi može da nam upropasti raspoloženje. Zaštita od ujeda insekata omogućiće, kažu farmaceuti, da vam odmor prođe bez nepotrebnih nerviranja.

Ukoliko do ujeda dođe, ili ako ste na moru, pa dođe do susreta s meduzom, farmaceuti preporučuju kreme i gelove za kožu sa dejstvom hlađenja i za ublažavanje svraba.

Ipak, kao najvažnije podvlače – zaštitu od sunčevih zraka.

Prije izlaska na sunce, kažu, treba se namazati, preporučljivo je kremom sa SPF 50+ i ponavljati nanošenje nekoliko puta tokom boravka na suncu. Naročito je važno zaštititi djecu, napominju, i dodaju da koža pamti.

Podjednako je važna njega kože nakon izlaganja suncu – za to se savjetuju kreme i mlijeka za hidrataciju i njegu (postoje i posebna mlijeka za poslije sunčanja, ali mogu se koristiti i bilo koja na bazi pantenola).

Kapi za nos, kao i fiziološki rastvor, takođe ne bi bilo loše imati u putnoj apoteci, a ne treba zaboraviti ni vještačke suze za oči, kao ni hidrogen za uši, ukoliko dođe do začepljenja.

Pastile za grlo pomoći će kod grebanja i promuklosti.

Pandemija koronavirusa, iako izgleda kao da smo je zaboravili, i dalje traje. Sredstva za dezinfekciju su i dalje na vrhu liste, kao i zaštitne maske.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga