STOP KRIVOLOVU

Stop krivolovu: Kontrola više plovila, lica i ribarskih alata, oduzeto…

U sklopu pojačanih kontrola ribolovnih i ribarskih aktivnosti koje se kontinuirano sprovode poslednjih par meseci duž naše obale, ovoga puta apostrofiramo dvije, odrađene u Boki Kotorskoj, poručuju iz Stop krivolovu.U saradnji sa službenicima granične Policije, JPBiČ Herceg Novi, patrolnim brodom, dana 12.08.2022. godine, je od ranih jutarnjih sati izvršena kontrola više plovila, lica i ribarskih alata u Hercegnovskom akvatoriju. Prilikom ove kontrole iz mora je uklonjeno a kasnije na propisan način uništeno više neobelježenih i nelegalnih ribarskih alata, i to, 12 vrša, jedan parangal sa 40 udica, 5 priručnih alata sa konopima, kao i oko 20 kg mušalja, koje su vraćene u more.

Kontrolisan je veći broj lica i plovila, prilikom čega su zatečene nepravilnosti sankcionisane prekršajnim nalozima ali preventivno i usmenim opomenama i ukazivanjima na propuste usled neinformisanosti ili nenamjerne neregularnosti.

“Svakako smatramo pozitivnim i podržavamo ovakav odnos prema licima koja su zatečena u određenoj neregularnosti, jer daleko od toga da je svaki prekršaj isti, kao i da li su u pitanju lica koja su i ranije kažnjavana ili se pak radi o regularnim ribolovcima i ribarima koji su nepažnjom ili neinformisanošću prekršili zakon prvi put” – saopšteno nam je iz Stop krivolovu.

Dana 20.08.2022. godine patrolnim brodom MPŠiV izvšrena je zajednička akcija inspektora za ribarstvo i službenika stanice granične Policije II Tivat u reonu Tivatskog i Risanskog akvatorija.

“I prilikom ove akcije kontrolisano je više lica, plovila i ribarskih alata, a zatečene nepravilnosti sankcionisane su prekršajnim nalozima, privremeno ili trajno oduzetim priborom i alatima. Od NN lica je oduzeto, a kasnije na propisan način uništeno 11 neobelježenih vrša i jedan neobljeležen parangal od 70-ak udica. Do okončanja postupka, privremeno je oduzeto 4 ribolovna štapa, 6 pušći na panuli za izlov lignji i 12 samolovki, jedna puška za podvodni ribolov, a lica koja su ovom kontrolom zatečena na različitim lokacijama sa navedenim priborom i alatima, inače strani državljani, su sankcionisana prekršajnim nalozima, što za robolov bez dozvole, što za nedozvoljen alat i pribor, ili za prekoračenu količinu dozvoljenog pribora.

Nedovoljna obaveštenost, što je inače najčešći izgovor prilikom ovakvih prekršaja, nikako ne može biti i opravdanje, jer ipak, pođimo od sebe, da se nadjemo u stranoj državi, da li je realno da se tek tako uputimo u lov ili ribolov, a da se pre toga bar elementarno nismo informisali o zakonima zemlje domaćina?

Da li su za navedene aktivnosti potrebne dozvole, gde se aktivnosti smeju sprovoditi, na koji način, u kom vremenskom intervalu i uz korišćenje kojih sredstava, pribora ili alata, a ne po sopstvenom nahođenju ili trenutnoj želji raditi kako nam se prohte!

Ovo je neka stara praksa, od pre desetak i više godine, kada se u našem moru možda i moglo ponašati na takav, najblaže rečeno neodgovoran način, ali od kada smo zajedno sa nadležnim institucijama krenuli u kampanju Stop krivolovu i odlučno rešili da se sa svim vidovima krivolova uhvatimo u koštac, vreme je da se i ostali uozbilje i počnu poštovati zakonske regulative! Smatramo da se i kroz medije ali i na samom terenu jako dobro prenio glas o akciji Stop krivolovu, o rešenosti da sačuvamo svoje vode, kako slatke tako i slane, i da krivolov pošaljemo tamo gde mu je u civilizovanim državama i mesto, na smetlište, zaborav i ružnu uspomenu!


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga