Sud odbio zahtjev Dabovića: Doživotna robija za svirepog ubicu iz Herceg NovogFOTO: Facebook

Prva doživotna kazna izrečena je Ninoslavu Jovanoviću iz Malče, poznatijem kao „malčanski berberin“, koji je oteo i silovao dvanaestogodišnju djevojčicu iz Niša. I Jovanoviću je sud, u novembru 2021, odbio zahtjev za vanredni pravni lijek, jer nije ispunio zakonski uslov da ga podnese preko branioca, već ga je napisao sam.

Dabović je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor 27. avgusta prošle godine, pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, čime je potvrđena presuda veća Višeg suda, kojem je predsjedavala sudija Ivana Josifović. Osuđen je zbog teškog ubistva iz bezobzirne osvete i za razbojništvo.

U momentu kada je nožem, u novosadskoj Ulici Alekse Šantića, napao bivšu djevojku, jer je prethodno raskinula desetogodišnju vezu, Dabović je, kako je sud zaključio, bio smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata bijesa. Ipak, sud je smatrao da je riječ o „naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje“, pa je zato kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna. Osim toga, njome će se, kako je u presudi navedeno, „izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih djela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona.“

Dabović je ispred zgrade, bijesan, sačekao nesrećnu djevojku, najpre je osam puta udarivši pesnicom po glavi, a zatim ju je nožem sekao i ubadao po rukama, vratu, grudima, dok nije shvatio da ju je ubio. Zaključeno je da je ona trpjela strahovito jake bolove desetak minuta, pogotovo uslijed ubadanja nožem u vrat, ispod desne ključne kosti i u desnu dojku, a onda je izdahnula.

Dan prije toga on je stigao iz Crne Gore i u popodnevnim časovima, u kladionici „Liman“, uperivši nož u radnicu, ukrao dnevni pazar od 11.300 dinara. I ovo razbojništvo uračunato je u izrečenu mu kaznu.

Odšteta

Daboviću je sudskom presudom naloženo da plati troškove sahrane devojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara odštete njenoj majci zbog nanetih duševnih bolova. Takođe, sud ga je obavezao da firmi Meridian Teh iz Beograda isplati iznos ukraden iz kladionice.

Čeka pismenu odluku

Branilac Dejana Dabovića, advokat Bojan Mirković, nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio prvostepenu presudu, podio je u ime svog klijenta vanredni lijek – zahtjev za zaštitu zakonitosti. Mirković, koji je Dabovića branio po službenoj dužnosti, nije mogao da komentariše ovu odluku.

– Ne mogu da se izjasnim o tome dok ne dobijem pismenu odluku – kratko je za „Novosti“ rekao advokat.
Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services