Skip to main content


Suđenje za svirepo ubistvo u Herceg Novom: Zoran obećao Ljiljani gledanje zalaska sunca pa je ubioLjiljana Simić

On je naveo da je bez pritiska bilo koga u istrazi priznao što se desilo tog dana i da mu je krivo što policiji nije prijavio njenu smrt.

Sa druge strane, Marić je u odbrani Delića označio kao mogućeg ljubavnika pokojne Simić tvrdeći da su tog 3. septembra otišli na Orjen bez njega jer je imao obavezu da ostane sa sinom koji je imao udes. Marić je ustvrdio da mu je po povratku Delić kazao da je sve prošlo kako treba i da je Ljiljanu ispratio na aerodrom, odakle je odletjela za Kanadu.

Proces vodi sudija Predrag Tabaš.

Marić je označen kao direktni izvršilac teškog ubistva iz koristoljublja na svirep način kanadske državljanke Ljiljane Simić, dok je Delić optužen za saizvršioca u ovom krivičnom djelu.

“Krivo mi je što je Ljiljana Simić mrtva i što kao građanin nijesam prijavio njenu smrt “,  kazao je Delić navodeći da je istina sve što je rekao pred tužiocem.

On je naveo da se ponešto prisjeća od tog događaja.

“Znao sam da su bili u nekoj vezi. Bili su ljubavnici. Kada smo došli do tog mjesta gdje se sve desilo, Marić mi je rekao da čekam na makadamskom putu i da pazim da neko ne naiđe”, kazao je Delić.

On je naveo da nije htio da smeta, zbog čega se vratio u auto.

“Nijesam znao da će Zoran da ubije Ljiljanu. Kada se vratio, pitao sam ga šta se desilo. Rekao je: ,,Šuti, da ne bi završio kao Ljiljana“. Bio sam izbezumljen i u šoku”, ispričao je Delić.

Kako je sud ocjenio da u njegovoj izjavi pred sudom nedostaju detalji koje je naveo u istrazi, pročitan je iskaz Delića koji je dao pred tužiocem nakon hapšenja.

Delić je tada kazao da je Marić došao po njega Liljaninim džipom ,,nisan“, te da su se potom odvezli do Kotora, ispred zgrade u kojoj je Simićeva imala stan.

“Bilo je popodne oko 17-18 časova kada je ona izašla iz stana i ušla u džip. Marić je kazao da će da je odvede da vidi zalazak sunca… Uputio se usponom putem ka mjestu Mokrine prema Trebinju. Potom je skrenuo na uži asfaltni put, a zatim skrenuo na makadamski put. Kada se zaustavio, rekao je da će da joj pokaže zalazak sunca. Bilo je već 19.30 časova. Nas troje smo potom išli pješice preko neke livade. Potom mi je rekao da ostanem na tom mjestu, i da gledam da neko ne naiđe, a oni su se udaljili. Nijesam čuo šta pričaju osim kada joj je Zoran rekao „k…o, droljo“, a zatim je i ona njemu nešto rekla i počela da plače. Već je bio mrak. On je uzeo nešto sa zemlje i udario je u glavu. Ona je zajaukala i pala na zemlju. Potom je udario još pet-šest puta u glavu. Vjerovatno je to bio kamen “, ispričao je Delić u istrazi.

Na pitanje ovog optuženog ,,što to uradi“ Marić mu je zaprijetio riječima „šuti da i ti ne prođeš kao ona“, a zatim dodao „ulazi u auto da te ne zgazim“.

“Osjećam se krivim što sam bio sa Marićem. Obećao mi je 4.000 – 5.000 eura da ćutim i da ga ne prijavljujem. Bilo me je strah “, izjavio je Delić u istrazi.

On je juče pred sudom ustvrdio da nije dobio nikakav novac jer ga to nije interesovalo, i da mu je Marić prijetio u Istražnom zatvoru.

Sa druge strane, Marić je negirao ljubavnu vezu i ubistvo Simić.

On je kazao da je komunikaciju sa Simić otpočeo kada mu je tražila pomoć oko obezbjeđenja, jer ima problem sa izvjesnim bivšim policajcem Draganom iz Zete.

“Rekao sam joj da sam porodičan čovjek i da se bavim građevinom i predložio joj da je Delić prati i obezbjeđuje. Za iznos od 40 eura, imao je obavezu da prespava u njenom stanu, a zatim bi ujutro odlazio “, kazao je Marić navodeći da su Delić i pokojna Simić možda bili u vezi.

Marić je ispričao da je sa pokojnom Simić dogovorio da joj renovira stan u Kotoru i da je na ime avansa uzeo njen džip ,,nisan“.

Sa rekonstrukcijom je trebao da počne u novembru prošle godine, kada je Simić planirala da ponovo dođe iz Kanade.

“Ljiljana je predložila da pođemo na Orjen jer je željela da pogleda okolinu… Zbog udesa koji je moj sin imao sa džipom, kod tunela na putu od Zelenike ka Meljinama, odustao sam od tog putovanja i ostao sa sinom a Ljiljana i Delić zajedno su pošli na Orjen… Narednog jutra pozvao sam Delića pitajući ga kako je bilo. Rekao mi je da je sve bilo u redu i da je Ljiljanu ispratio “, ispričao je Marić.

On je ustvrdio da je Deliću neko nešto obećao kako bi njega okrivio za smrt Ljiljane Simić.

Komentarišući odbranu Marića, Delić je istakao da sve što je njegov nekadašnji prijatelj rekao u odbrani nije tačno.

Nestanak Simić je prva primjetila njena prijateljica 6. septembra prošle godine. Kako se Simić nije javljala na telefon, prijateljica je alarmirala njenu porodicu a potom je o nestanku obaviještena i policija.

Uz pomoć izvještaja Viza centra policija je provjerila kamere na mjestima gdje su vršene zadnje transakcije sa bankovne kartice pokojne Simić i upravo su to bili prvi tragovi koji su istražitelje doveli do Delića i Marića.

Nakon dvodnevnog ispitivanja Delića, on je istražiteljima priznao zločin i poveo ih do mjesta gdje je ostavljeno tijelo Simić.

Marić je ubrzo uhapšen u Bosni i Hercevegovini.
Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci