NVO Green Home i Opština Tivat

Tivat: Održan trening o smanjenju zagađenja plastikom

“Kako smanjiti zagađenje plastikom?“ bila je tema današnjeg treninga koju je danas u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat priredila NVO Green Home.
“Kako smanjiti zagađenje plastikom?“ bila je tema današnjeg treninga koju je danas u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat priredila NVO Green Home.


Foto: Radip Tivat

Trening je dio projekta koji ima za cilj povećanje razumijevanja i znanja o uticaju plastike na životnu sredinu, posebno one za jednokratnu upotrebu,kao i o posljedicama njenog korišćenja u svakodnevici i mogućim alternativama koje će doprinijeti smanjenju zagađenja plastikom.

Trening je bio najprije namijenjen prehrambenim marketima i lancima marketa, kao i pojedincima koji žele smanjiti upotrebu plastike u svakodnevici. Iako su im pozivi uredno upućeni predstavnika marketa danas nije bilo što govori da kod njih nema razumijevanja, znanja i svijesti o važnosti ovog pitanja, smatra Azra Vuković iz NVO Green Home .To ukazuje da se na pitanju ambalažnog otpada i upravljanja jednokratnom plastikom mora mnogo više raditi da bi se došlo do samih učesnika procesa zagađenja serdine kako bi ga oni sami dobro razumijeli :

„Osim ove aktivnosti kroz projekat smo planirali realizovati i sličan trening za predstavnike HoReCa sektora, tj. sektora hotela, restorana i barova, zato što su oni veoma važni učesnici kada je riječ o plasiranju plastičnih predmeta na tržište tj. o njihovom nuđenju kroz svoje usluge i koji na kraju vrlo često završavaju u moru.“

Izlažući problem marinskog otpada i zagađenja plastikom Azra Vuković je objasnila da marinski i plažni otpad nastaje na kopnu ali lošim upravljanjem otpada na kopnu on često završava u moru:

„To je zbog toga što se otpad odbacuje po ulicama pored puteva i odvođenjem kišnice iz

puteva dolazi do unošenja plastičnog materijala u more, kao i zbog globalnog trenda upotrebe jednokratne plastike koji dovodi do toga da količine ovog otpada vremenom postaje sve veći. Problem je u tome što plastika nije biorazgradiva i zato postaje opasna prijetnja za marinski ekosistem, za ribe, ptice, sisare, kao i za čovjeka .“

O uticaju plastike na životnu sredinu izlagala je Anastazija Lalević, o alternativama plastici Sanja Orlandić a Milena Rmuš iz Privredne komore CG o Mapi puta za cirkularnu ekonomiju. Nakon izlaganja organizovan je rad u grupama gdje je bilo riječi o tome šta se sve može uraditi na pojedinačnom nivou u cilju smanjivanju zagađenja plastikom.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga