Baošići

Turski državljanin zatečen sa 300 kg morskih krastavaca kod Baošića

Morski krastavac je u Crnoj Gori zaštićena vrsta, kilogram vrijedi 3000 eura
Morski krastavac je u Crnoj Gori zaštićena vrsta, kilogram vrijedi 3000 euraMjesecima se podmorje devastira nelegalnim izlovom Morskih krastavaca, masovnim, neselektivnim, bezočnim…
Apsurd je da to rade strani državljani, danonoćno, bez pauze, toliko bahato da su se na određenim djelovima obale mještani samoorganizovali i suprostavljali ovim hajducima, tjerajući ih, oduzimajući im kante i kante ovih morskih žitelja i vraćajući ih u more, objavili su iz Stop krivolovu.
Policija i Inspektori su mnogo puta na nebrojene prijave reagovali, procesuirali lica, vraćali ulov nazad u more, kažnjavali, ali su se isti, pa čak i novi “igrači” pojavljivali na drugim djelovima obale i nastavljali ovaj brutalni izlov. U međuvremenu se čak, na volšeban način, pojavljuje i preduzeće za preradu i distribuciju Morskih krastavaca, sa (zanimljivo) urednom dozvolom za navedene aktivnosti, ali ne i za izlov, jer nekoliko vrsta Morskih krastavaca su na listi zaštićenih vrsta i podležu krivičnoj odgovornosti. Zanimljivo, vlasnik je takođe strani državljanin, iz iste zemlje kao i lica koja su hvatana i proceuirana zbog nedozvoljenog izlova, ali su uvek kažnjavana mandatnim kaznama, i naravno, već istog dana se vraćala istoj raboti! Poražavajuće !
Mesecima traje ova “Olimpijada” u kojoj meštani i aktivisti Stop krivolovu uočavaju i prijavljuju ove nelegalne aktivnosti, Policija i Inspektori momentalno reaguju, izlaze na teren, procesuiraju lica, ali prekršioci uvek završe na isti način, plaćajući novčane kazne i vraćajući se nanovo svom zanatu, jer navodno, nije reč o krivičnom delu, kako se to već tumačilo, a podmorje se lagano oralo, čistilo, devastiralo!
E pa, mislimo da je tome danas došao kraj, i da ako se i ovaj, današnji slučaj, završi na taj način, znači da je do nas!
Da smo sami krivi, da smo nesposobni da se nosimo sa takvim stvarima, i onda neko treba javno da istupi, da to i kaže!
Ili pak, da jednom za svagda lupimo šakom o sto, i kažemo DOSTA!
Evo činjenica, evo svega relevantnog vezanog za poslednji slučaj, i jako smo zainteresovani kakav će epilog biti, jer ovo je skoro kao Dan D, i posle ovog slučaja znat ćemo na čemu smo !
Dana 13.02.2023. godine, po prijavi da se u reonu Baošića sprovodi nelegalna aktivnost izlova uz pomoć aparata za disanje, nešto iza ponoći, na teren su izašle nadležne službe Inspektora za ribarstvo i Granične Policije JPBiČ Herceg Novi! Oko 06,00h uhvaćeno je lice E.M. državljanin Turske, sa komplet opremom za ronjenje, uz regulatore vazduha i 5 ronilačkih boca,podvodnu lampu, nož i tri velika saka za izlov. Lice je uspelo da deo ulova (oko 2 vreće) odbaci pri izlasku iz mora, koje tom prilikom nisu mogle biti izvađene, ali je u automobilu lica pronađeno oko 300 kilograma Morskih krastavaca (količina od oko 5000 jedinki), kao i 19 praznih kanti spremnih za skladištenje ulova koji je odbacio! Oprema je oduzeta, lice predato na dalje postupanje nadležnim službama dok je kompletan ulov vraćen u more.
Veoma zanimljiv podatak, a verovatno i ključni detalj, da je automobil prekršioca marke Renault Scenik registarskih tablica.
BD-BN015 registrovan baš na preduzeće koje smo već pominjali, Bilal Sea Food DOO iz Budve! Navedeno preduzeće je dozvolu za preradu Morskih krastavaca dobilo od nadležne uprave u našoj zemlji, iako je kod nas izlov morskih krastavaca zabranjen, a kako je do toga došlo, nije na nama da debatujemo, ali ovaj deo svakako jeste, jer je zaista postalo neizdrživo nositi se osim sa domaćim problemima krivolova, i sa tim novim, uvoznim, jer izgleda domaćeg nemamo dovoljno ?
Dakle, Inspektori su na lice mesta pozvali i nadležnu Ekološku Inspekciju uprave za Inspekcijske poslove kao i stručna lica iz Instituta za biologiju mora Kotor, i nedvosmisleno je utvrđeno da su obe vrste Morskih krastavaca zatečene kod prekršioca na listi zaštićenih vrsta, što automatski povlači krivičnu odgovornost, i nadamo se da će to i nadležni Tužilac tako kvalifikovati! Licu je određeno zadržavanje, svi potrebni dokazi su tu, i zaista se nadamo da će mukotrpni rad koji je doveo do procesuiranja ovog lica, biti verifikovan i adekvatnom presudom, koja će, nadamo se, biti i prekretnica, i pravi iskorak ka željenim vrednostima, zaštiti državnih resursa, a da će stranim državljanima biti uskraćena mogućnost novih poduhvata ove vrste, ali i da će se preispitati neophodnost izdavanja dozvole za preradu zaštićenih vrsta u našoj zemlji, koliko god strani državljani pružali garancije da će prerađivati samo uvezene morske organizme, jer evidentno se ovde radilo o izlovu i preradi Morskih krastavaca iz našeg mora! Što je mnogo, mnogo je!
Nije ovo jedini “lovac” koji je aktivan, nije ni prvi put da se u ovim nedelima zatiču strani državljani (uvek iste zemlje), nije prvi put ni da se njihove aktivnosti na razne načine povezuju sa pomenutom firmom u vlasništvu stranog državljanina, ali se iskreno nadamo da je poslednji, i da ćemo se jednom za svagda izboriti bar sa ovim vidom devastacije zaštićenih morskih vrsta, posebno pri ovako kristalno jasnom i dokazima potkrepljenom situacijom!
Veliko poštovanje za Inspektore za ribarstvo i pripadnike Policije, svaka vam čast, veliko bravo, i kapa do poda, a ostali, zapitajte se ovo :
Ili jesmo ili nismo ?
Idemo dalje…
Stop krivolovu !!!
Stop krivolovu/Facebook


Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

KO JE POTPISO TU POTVRDU ZA PRERADU MORSKIH KRASTAVACA NJEGA TREBA PRIVESTI.ZASTO NE SAOPSTITE IME TOGA DA SE ZNA A NE KRIJETE GA.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services