Tužna slika sa Rimskog trga, performans građana zbog epidemiološke situacijeFoto: Portal Analitika

Grupa građana povodom, kako su naveli, katastrofalne epidemiološke situacije danas u 14 sati organizuje performans upravo na Rimskom trgu.

“Mi grupa građana i građanki obraćamo Vam se, kao nekom na kome leži najveći dio odgovornosti po pitanju katastrofalne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, izazvane korona virusom. Svakako odgovornost sa Vama dijeli i predsjednik vlade kao i ministri, članovi Savjeta za borbu protiv korona virusa”, navodi se u obraćanju ministarki zdravlja Jeleni Borovinić- Bojović.

U proteklih godinu dana, kako dodaju, svjedoci smo katastrofalnog pogoršanja epidimiološke situaciije u Crnoj Gori, koje su izazvale neviđene gubitke za crnogorsko društvo i nenadmjestive gubitke za mnoge porodice.

Kako su najavili, namjera im je da kroz društveni i umjetnički performans iskažu sjećanje i poštovanje prema žrtvama koronavirusa u Crnoj Gori kao i da pozovu i obavežu vlasti na odgovornije sprovođenje zdravstvenih politika i zaštitnih mjera kako bi se zaustavila “nemarnost prema ljudskim životima i zdravlju stanovništva”.

“Sagledavajući vaše djelovanje i djelovanje Savjeta za borbu protiv korona virusa, mišeljanja smo da su loše odluke, zakašnjele mjere, nedosljednost u sprovođenju mjera, neodgovorno ponašanje i izjave značajnog dijela članova Savjeta za borbu protiv korona virusa, dovele do katastrofalne epidimiološke situacije”, dodaju oni.

Njihovo mišljenje i stavovi, kako ističu, leže u sljedećim činjenicama:

“Danom preuzimanja funkcija u Vladi Crne Gore, preuzeli ste do tada postojeću strategiju borbe protiv korona virusa koja je i ako ne savršena davala rezultate koji nas nisu svrstavali na začelje evropske i svjetske tabele u borbi protiv korona virusa. Vaše je pravo bilo da po sopstvenom nahođenju i uvjerenjima kreirate nove mjere i strategiju, čije rezultate vidimo danas a vidi i čitav svijet. Na današnji dan nalazimo se na četvrtom mjestu po stopi smrtnosti u svijetu”.

Podsjećaju da je ona početku mandata, gotovo svake sedmice najavljivala datume dolaska vakcina i količine istih, a da je pritom gotovo sve obećane datume probila kao i obećanja vezana za količine i tipove vakcina.

“Odgovornost snosi i predsjednik Vlade i ministri, inače članovi Savjeta za borbu protiv korona virusa, koji su licitirali sa brojem imunizovanih i postizanjem kolektivnog imuniteta do juna mjeseca o.g., a čije projekcije su se pokazale netačne i do današnjeg dana nedostignute. Smatramo da ovakvim ponašanjem Vas i ostalih zvaničnika Vlade značajno ste narušili kredibilitet institucija koje predstavljate i povjerenje građana. Vaše neodgovorne izjave i obećanja nedopustiva su u trenutku kada su zdravlje i životi crnogorskih državljana ugroženi.Na vama kao medicinskom radniku je odgovornost i veća nego na ostalim članovima Vlade.

Ništa veću odgovornost, vi i članovi Vlade, niste pokazali kada su u pitanju mjere koje ste donosili. Građani su bili svjedoci kršenja mjera od strane vas i članova Vlade, u čemu su svakako prednjačili predsjednik Vlade, ministar finansija i ministar ekonomije. Podsjetićemo vas na prisustvovanje masovnim crkvenim skupovima bez zaštitne maske, pričesta istom kašikom i mnogobrojnim drugim događajima na kojima ste vi i članovi Vlade kršili propisane mjere. Zbog tih istih mjera koje ste vi i članovi Vlade kršili, građanima i privrednim subjektima su izricane kazne, zatvarani objekti i sl”, ističu oni.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services