Sklonište za zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa

U azilu na Dizdarici sve više vlasničkih pasa

Na dvadestak kilometra od Herceg Novog, u njegovom dubokom zaleđu na Dizdarici, udomljeno je 145 pasa. Ovo je rekordan broj, od kada je Sklonište za zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa na lokaciji Dizdarica osnovano odlukom 2009. godine.
Na dvadestak kilometra od Herceg Novog, u njegovom dubokom zaleđu na Dizdarici, udomljeno je 145 pasa. Ovo je rekordan broj, od kada je Sklonište za zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa na lokaciji Dizdarica osnovano odlukom 2009. godine.


Foto: Dan online

Slađana Kovačević, koja je prije osnivanja azila ukazivala na potrebu da se on formira, te gotovo 14 godina, predstavlja „motor“ ove nevelike grupe entizijasta i humanista, neumorno radi na poboljšanju uslova, koji su, kako je ukazala, daleko od idealnih, ali zahvaljujući predanom radu volontera, koji svake nedjelje, o svom trošku i svojim prevozom, odlaze u Azil, život ovih pasa je unekoliko vedriji i ispunjem nadom. Donose im kvalitetniju hranu, čiste i izvode pse u šetnju. Volonteri, Jasna Čavić, Nina Ujčič Bakrač, Sanja Svkota Šircelj, Ana Martinova, Bojana Spasojević, Aleksandra Docevska i Svetlana Milović, čine ovu neveliku grupu. Nina Ujčić Bakrač kaže da ne treba zanemariti ni ulogu Čistoće, koja je u odnosu na nekoliko godina ranije, ipak udružila snage sa volonterima, i stvari pokrenula sa mrtve tačke, pa je akcija za udomljenje pasa više, odlasci kod veterinara češći, a volonteri su nabavkom posebnih ogrlica spriječili i širenje lajšmanije među psima. Volonteri su uspjeli i da kod Čistoće obezbijede posebnu hranu za štence. Kovačević kaže da je pomak vidan kada je riječ o higijeni u azilu, ranije su detaljno čistili kompletan prostora azila, sada to rade zaposlenici, zatim hrani koju od svojih ali i novca darodavalaca, volonteri kuvaju hranu kod kuće i nedjeljom je donose psima.

Simbu spasili volonteri

Simba, pas kojeg su krstili volonteri bio je vlasnički. Boravio je u azilu u pretijesnom boksu, koji ga je učinio agresivnim, da su je svi otpisali, osim volontera. Skupili su novac, svojim vozilom, odvezli psa u trening centar u Trebinje, gdje je boravio mjesec. Pas tamo nije pokazivao znake agresivnosti. Sada je Simba u Pogorici u pansionu, čiji boravak takođe plaćaju volonteri, Po izlasku iz pansiona, koji se očekuje uskoro, volonteri pokreću akciju za njeno udomljenje.

Jasna Čavić je još 2015. godine pokrenula FB grupu Beautiful Aanimals. Grupa je bila zamišljena da udomljava pse iz azila, ali i one neželjenih pasa i mačaka iz Herceg Novog, a vremenom se proširila na cijelu Crnu Goru i inostranstvo.

image

SARA, PAS IZ AZILA ČEKA DA NEKO DOĐE PO NJU

SLAĐA KOVAČEVIĆ

– Volonteri su ti koji su se uvijek potrudili da obezbijede prevoz i sve što je neophodno za transport udomljenih životinja. Na grupi postoji album velikog broja udomljenih životinja, a grupa se pokazala kao dobar potez i zbog komunikacije volontera sa zaineresovanima da pomognu i doniraju. Preko grupe su pokrenute brojne akcije za sakupljanje ćebadi, kućica, hrane… Ne bi se to uspjelo da grupa ne postoji jer je to dobar način za komunikaciju sa ostalim ljubiteljima životinja i ljudima voljnim da pomognu, kazala je Čavić.

Obezbijeđeni sijeno i ćebad

Volonteri su nabavili sijeno i ćebad da psi lakše prezime zimu. Oko 10 bala sijena obezbijeđeno je zahvaljujući Milutinu Govedarici iz Turističke organizacije dok su boje, farbe, četke, razređivače, rukavice za farbanje kućica, volonteri nabavili zahvaljujući razumijevanju preduzeća Vodovod i kanalizacija i sami osvježili kućice, u kojima borave psi. Ne treba zaboraviti ni firmu braće Bokić, koji su donirali šljunak kao podlogu. Takođe treba pomenuti porodicu iz Litvanije, koji su preko volontera usvojili štene u azilu, a koji opredjeljuju novčana sredstva volonterima, pomažući im u nabavci ogrlice, medikamente, vitamine te bolju hranu za mršave pse.

Kovačevićeva je posebno ukazala na problem napuštenih rasnih pasa, koji postaje trend u svim crogorskim gradovima, kao i da napuštanje legla štenaca koje nesavjesni ostavljaju noću pred kapijom azila, ne počivaju samo u ekonomskih uslovim, već isključivo na nemaru. Ljudi ostavljaju stare pse, koji im više ne služe, a štence jer ne žele obavezu. Ukazuje da buduću da se zna ko su vlasniici, koji ostavljaju štence svake godine, smatra da Komunalna policija koja ne reaguje po prijavi a ima zakonske mehanizme da natjera vlasnika ne samo da to ne čini već i da psa steriliše. Oni imaju i čitač čipova, pa problem napuštenih rasnih pasa, vrlo lako rješiv.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga