Nestašica

U Crnoj Gori nestašica ljekova za smirenje i aritmiju

Lijek ,,amiodaron“, koji kontroliše neujednačene otkucaje srca poznate kao aritmija, više se ne može uzeti na recept, jer je, kako su Pobjedi objasnili iz Montefarma, proizvođač povećao cijenu, odnosno skuplji je nego što je to predviđeno listom ljekova.
Lijek ,,amiodaron“, koji kontroliše neujednačene otkucaje srca poznate kao aritmija, više se ne može uzeti na recept, jer je, kako su Pobjedi objasnili iz Montefarma, proizvođač povećao cijenu, odnosno skuplji je nego što je to predviđeno listom ljekova.Redakciji Pobjede požalio se pacijent koji je srčani bolesnik da u državnim apotekama već dva mjeseca ne može da nađe ,,amiodaron“.

Kako je ispričao, njegov doktor insistira na tom lijeku jer se pokazao kao učinkovit.

Veliki izdatak

“Međutim, sada ga mogu kupiti samo u privatnoj apoteci i za to izdvojiti 12 eura. To je veliki izdatak, s obzirom na to da sam i dijabetičar i dosta novca”, kazao je ovaj pacijent koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima, ranije mu je bila prepisana druga terapija, ,,presolol“. Pio je, kaže, i ,,concor“, ali mu ta terapija nije odgovarala kao ,,amiodaron“.

Iz Montefarma objašnjavaju da u slučaju kada proizvođač promijeni cijenu lijeka i ona prelazi onu koja je navedena u listi, nema zakonsku mogućnost da izvrši nabavku po većoj cijeni od propisane.

“To se u konkretnom slučaju kada su u pitanju ,,amiodaron“ tablete 60 puta 200 miligrama i dogodilo. Dakle, promjenom cijene od strane dobavljača onemogućena je nabavka na teret Fonda za zdravstveno osiguranje sa čim je i upoznata navedena institucija”, kazali su iz ove apotekarske ustanove.

Listom se, dodaju, određuju koji ljekovi idu na teret Fonda i pod kojim uslovima kao i po kojoj cijeni se može obaviti nabavka.

Nema lijeka za smirenje

Građani su se žalili i na deficit lijeka za smirenje ,,lorazepam“ od jednog miligrama.

“Propisana mi je terapija koja podrazumijeva pola miligrama (0,5) ujutro i jedan miligram uveče. Lorazepam od jednog miligrama ne mogu da nađem ni u jednoj apoteci. U prodaji postoji samo od 2,5 miligrama. Nema toga koji će ga ni laserom izrezati a da ugodi dozu”, ogorčen je građanin koji se požalio redakciji Pobjede.

On je u strahu, kako kaže, koliko efekta ima tako rezani lijek koji nema perforaciju, odnosno žlijeb na sebi kojim bi se podijelio na četiri dijela.

Iz Montefarma su potvrdili da ,,lorazepama“ od jednog miligrama nema već duži period kod dobavljača, te da nemaju još uvijek preciznu informaciju od ovlašćenog zastupnika u Crnoj Gori kada će biti isporučen.

“Postoji paralela ,,lorsilan“ tablete od jednog miligrama od drugog proizvođača i do skoro se izdavao na recept u našim apotekama. Međutim, posljednjih dana iscrpljene su sve zalihe i čeka se dopuna, ali dobavljač takođe nema preciznu informaciju o uvozu novih količina”, kazali su iz ove apotekarske ustanove.

Od ljekova fale i antibiotici za djecu ,,cefaleksin”, ,,pancef” i ,,almacin”. Ipak u Montefarmu su Pobjedi rekli da za te ljekova postoje zamjene, a uvoz se očekuje za tri do četiri dana.

U apotekama nema ni bromazepama. On je odlukom Hemofarma (proizvođača) trenutno obustavljen jer su podnijeli zahtjev za promjenu cijene. Pobjeda je nedavno objavili da su građani Crne Gore u prošloj godini popili više od dva miliona tableta bromazepama.

U Montefarmu tvrde da nemaju zastoja u nabavci i distribuciji ostalih ljekova i medicinskih sredstava.

Iz Ministarstva zdravlja ranije su saopštili da imaju u planu uvođenje nove liste ljekova u kojoj će pretežno biti generici. U tom resoru smatraju da će se na taj način napraviti uštede. Sa tim je saglasan i direktor Montefarma Goran Marinović.

On je ranije u intervjuu Pobjedi rekao da će nova, planirana lista ljekova po takozvanoj generici, a ne po zaštićenim nazivima, pored uštede omogućiti i širu ponudu ljekova.

Prema njegovim riječima, takozvane paralele su takođe prošle stroge kontrole i koriste se širom svijeta, a pacijenti se njima uspješno liječe.

“Ni u mnogo razvijenijim i bogatijim državama ljekovi koji se decenijama koriste nijesu svi brendirani niti od istih proizvođača”, rekao je ranije Marinović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga