Dom starih Grabovac

U Domu starih „Grabovac“u toku je radionica „Kreativno treće doba“

U Domu starih „Grabovac“ u Risnu u toku je radionica „Kreativno treće doba“, u organizaciji NVO „Evropska demokratska inicijativa“, čija rukovoditeljka je Ljiljana Jovović.
U Domu starih „Grabovac“ u Risnu u toku je radionica „Kreativno treće doba“, u organizaciji NVO „Evropska demokratska inicijativa“, čija rukovoditeljka je Ljiljana Jovović.Po riječima koordinatorke radionice Anke Perović, učestvuje više od 20 štićenika Doma, koji kroz likovni izraz ispoljavaju svoju kreativnost, ali se i lijepo druže. Oni su takođe izradili i čestitke povodom Osmog marta.

„Pošto smo i prije tri, četiri godine držali isto ovdje likovnu radionicu, dogovorili smo se da, ukoliko projekat dođe ponovimo radionicu. Jer prvi put kada smo je držali, 2018. godine, jako je dobro propraćena i prihvatili su nas štićenici, što nam je i bio cilj. Jedva su čekali da se radionice održe. Tada smo imali akademskog slikara Zorana Petrušića, a ovaj put profesora likovnog vaspitanja Ivana Stankovića, koji vodi radionicu, uz pomoć svih nas, kazala je Perović za Radio Kotor.

Napominje da su direktor i osoblje Doma starih odmah prihvatili predlog za ponovnim održavanjem radionice u toj ustanovi.

„Učestvuje i po 30 štićenika Doma, a nikad manje od 20. Zavisi od njih, da li se tog dana dobro osjećaju, imaju li vježbe, da li su raspoloženi. Ono što je glavno, mi smo pustili da to bude jedno druženje. Zamislili smo da to bude likovna radionica, gdje će raditi ono što oni žele, najprije slobodne teme. Onda smo im zadali temu Osmi mart – čestitke, koju su već postigli, prije osam dana. Izradili su čestitke i obezbjedili smo im da ih pošalju svojima za Osmi mart. Bilo je raznoraznih, simpatičnih i dirljivih, zbog odvojenosti od porodice. Mogu se reći sve pohvale za ovaj Dom i za organizaciju u Domu, ali se kod mnogih vidi neka patnja za domom, osjećaj za nekom drugom vrstom topline. Kroz ovu radionicu mi sa njima više pričamo i družimo se. Vidim da je to nešto što im mnogo znači, podvukla je Perović.

Psihološkinja u Domu Sandra Nišavić kaže da učešće u ovom tipu radionica ima izuzetno pozitivan efekat na mentalno stanje korisnika, jer im donosi druženje, saradnju, međusobno podržavanje, ohrabrivanje, te podstiče kreativnost.

„Što je izuzezno važno, bez obzira u kojem je dobu čovjek. Oni vole ove radionice, u velikom broju i rado učestvuju u njima. Pojedini čak kažu kako se zapravo nikada ranije nisu bavili ovakvim tipom hobija. Smatraju da im je to važno zbog druženja i međusobnog prihvatanja u vidu ove radionice“, naglasila je Nišavić.

Učesnici radionice, štićenici risanskog Doma, mahom su zadovoljni postignutim rezultatima.
     
Inače, radionica je dio projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID – 19 i budućih katastrofa“, koji je podržala Evropska Unija, Austrijska agencija za razvoj i Austrijski Crveni krst.

Projekat povezuje partnere civilnog društva iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova i velike mreže civilnog društva, koje predstavljaju starije osobe i osobe sa invaliditetom na nivou Evropske Unije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services