Skip to main content


vakcijanacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja Tivat počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije, počela je u Domu zdravlja Tivat.
Vakcinacija protiv sezonskog gripa kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije, počela je u Domu zdravlja Tivat.


Dom zdravlja Tivat

Građani kojima se preporučuje vakcinacija, treba da se jave svom izabranom doktoru i zakažu vakcinaciju, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju neko akutno oboljenje, javljaju iz Doma zdravlja Tivat.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima.

Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje  vakcinaciju trudnica, kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

Vakcinacija protiv gripa je najsigurnija i najefikasnija mjera prevencije kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija sezonskog gripa. Stoga, Dom zdravlja Tivat apeluje na sugrađane, koji pripadaju rizičnim grupama da se što prije vakcinišu i time spriječe širenje virusa i zaštite sebe i svoje najbliže od obolijevanja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci