epidemija žuticom

U Institutu za javno zdravlje mjesecima ne znaju šta je uzrok zaraze žuticom

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su od početka godine registrovali 34 infekcije virusom hepatitis A, odnosno žuticom i da je oboljenje potvrđeno u šest gradova.
Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su od početka godine registrovali 34 infekcije virusom hepatitis A, odnosno žuticom i da je oboljenje potvrđeno u šest gradova.Ističu i da je istraživanje hepatitisa A u toku te da su inspekcije u više navrata izlazile na teren.

Najveći broj oboljeljih nastanjen je u opštini Herceg Novi (22), zatim slijede Kotor (4), Tivat, Budva i Nikšić (po dva oboljela), jedan oboljeli je iz Podgorice, a obolio je i jedan strani državljanin.

Prema podacima iz kotorske bolnice, u toj ustanovi se liječi šest pacijenata.

– Od 1. januara 2022. godine, zaključno sa 10. oktobrom 2022. godine, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su stigle 34 pojedinačne prijave obolijevanja od hepatitisa A. U istom vremenskom periodu su stigle i dvije prijave epidemije obolijevanja od hepatitisa A; jedna iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Herceg Novi na dan 14.9.2022. godine, a druga iz HES Doma zdravlja Kotor na dan 15.9.2022. godine. Prva pojedinačna prijava obolijevanja od hepatitisa A je u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti IJZCG stigla 21. jula 2022. godine, a poslednja 8. oktobra 2022. godine. Analizom geografske distribucije oboljelih se zaključuje da je najveći broj oboljelih nastanjen u Opštini Herceg Novi (22), zatim slijede Kotor (4), Tivat, Budva i Nikšić (po dva oboljela), jedan oboljeli je iz Podgorice, a obolio je i jedan strani državljanin. Svi slučajevi su u vezi sa epidemijama u Herceg Novom. Istraživanje epidemije hepatitisa A je u toku. Izvor od kog je potekla epidemija, i pored opsežnih ispitivanja, još uvijek nije otkriven. Međutim, treba imati u vidu da se u najvećem broju slučajeva (kod epidemija hepatitisa A širom svijeta), i pored iscrpnog istraživanja epidemije ostane bez odgovora na pitanje šta je bio izvor infekcije – ističu iz Instituta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga