Skip to main content


U izradu prostornog plana CG uključiti i stručnjake i javnostFOTO: MEPG

Praksa konsultovanja stručnjaka i šire javnosti pokazatelj je transparentnosti i temeljnosti u radu, posebno prilikom donošenja jednog tako važnog dokumenta, kao što je Prostorni plan Crne Gore, saglasni su svi učesnici četvrtog konsultativnog sastanka povodom izrade Koncepta Prostornog plana Crne Gore. 

Tema današnjeg sastanka bila je „Privredni i društveni razvoj“. Kako navode u saopštenju Ministarstva prostornog planiranja, ekologije i urbanizma, osim opšteg privrednog i društvenog razvoja, prezentovana je i ocjena stanja, kao i ciljevi budućeg razvoja u oblasti turizma, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i industrije.

Kako je navela rukovodilac izrade PPCG-a Svetlana Jovanović, poštovanje principa zdrave životne sredina, očuvanje prirodnih resursa, vrijednosti biodiverziteta, kopnenih voda, mora, poljoprivrednog i šumskog zemljišta, može obezbijediti dugoročno dobru ekonomsku valorizaciju.

„Uz to, neophodno je raditi na povećanju konkurentnosti ekonomije. Jer razvijena i konkurentna ekonomija, zasnovana na znanju i resursima koji treba da budu valorizovani, put je kojim Crna Gora treba da ide“, ocijenila je Jovanović.

Dogovoreno je da svi stručnjaci iz pomenutih oblasti svoje primjedbe, sugestije i komentare dostave pisanim putem timu za izradu Prostornog plana, kako bi se detaljnije razradio sam koncept plana, te da ovaj strateški dokument zaista bude temelj budućeg sveukupnog razvoja Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Privredne komore CG, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja, JP Nacionalni parkovi, Inženjerske komore, Uprave za šume, Uprave za vode,  JP Morsko dobro, Odbora udruženja šumarstva,  Odbora udruženja turizma i šumarstva, profesori sa Biotehničkog fakulteta, predstavnici crnogorskih opština, NVO sektor i predstavnici MEPG-a.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare