• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • U Jadranu tri opasne vrste ajkula, od 1955. nije zabilježen napad na čovjeka u crnogorskim vodama

U Jadranu tri opasne vrste ajkula, od 1955. nije zabilježen napad na čovjeka u crnogorskim vodamaFoto: Pixabay

To je u „Bojama jutra“ televiziji Vijesti kazao Ilija Ćetković iz Instituta za biologiju mora.

 On navodi da su u Jadranu do sada evidentirane 34 vrste ajkula i nešto preko 20 vrsta raža, koji su njihovi najbliži srodnici.

„Tri vrste ajkula se smatraju opasnim, a to su bijela ajkula, mako ajkula i atlantska ajkula, s tim da su mako i atlantska ajkula gotovo jako rijetke u Jadranu i nemoguće ih je naći blizu obale“, rekao je Ćetković.
 On je pomenuo i morskog psa modrulja, koji je ugrožena vrsta i čija je mediteranska populacija kritično ugrožena.

„Međutim on se smatra potencijalno opasnim po čovjeka zbog svoje veličine koja može iznositi i do tri i po metra i u Jadranu je jako čest, ali napad nikada nije zabilježen u Jadranskom moru“, istakao je Ćetković.

Navodi podatak da je u balkanskim vodama zabilježeno nekoliko slučajeva napada ajkule, a da je posljedni bio 2008. godine u Hrvatskoj, kada je napadnut slovenski ronilac koji je sa sobom nosio ribu koju je ulovio, što je, kaže Ćetković, vjerovatno i razlog napada. On je, srećom, preživio.

„Kod plaže Mogren 1955. godine desio se jedini napad ajkule kada je nastradao turista iz Srbije, međutim od tada pa sve do sada nije zabilježen nikakav napad u crnogorskim vodama“, rekao je Ćetković.

Ističe da je ukoliko se nađemo u blizini neke od ovih vrsta korisno znati da su škrge, koje se nalaze odmah iznad glave, oči i njuška ajkule jako osjetljivi, te da oštećenje bilo kojeg od tih djelova može pomoći prilikom napada.

„Ako se nađemo u neposrednoj blizini neke veće ribe za koju ne znamo da li može biti opasna za nas potrebno je pokazati svoju veličinu bez naglih pokreta i bitno je pratiti je, jer je jako bitno da ajkula shvati da ste je vidjeli i da ne može da vas napadne“, poručio je Ćetković.

 


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga