Nema procjene o Larkijevom stanju

U Ministarstvu još ne znaju koliko će koštati rješavanje vlasništva embraera 195

Ministarstvo kapitalnih investicija još nije dobilo procjene brazilske BNDS banke o stanju embraera 195, kodnog imena čarli, uloženom iznosu novcu da bi se on vratio u plovidbeno stanje, ni koliko će država platiti ako se odluči da ga otkupi.
Ministarstvo kapitalnih investicija još nije dobilo procjene brazilske BNDS banke o stanju embraera 195, kodnog imena čarli, uloženom iznosu novcu da bi se on vratio u plovidbeno stanje, ni koliko će država platiti ako se odluči da ga otkupi.


Avion „Čarli“, Foto: Luka Zekovic

Pobjeda je pitala resor Ervina Ibrahimovića šta su preduzeli po pitanju rješavanja vlasništva nad avionom nakon sastanaka koje su u septembru imali sa predstavnicima Vlade Brazila, te je li im dostavljena procjena njegovog stanja i koliki su mogući troškovi po državu.

„Imajući u vidu sve okolnosti, tek nakon dobijene procjene MKI će o tome informisati Vladu i sa Ministarstvom finansija predložiti model za rješavanje ove situacije, a koji je u najboljem mogućem interesu svih strana“, kazali su iz Ministarstva.

Oni nijesu odgovorili jesu li sami izvršili provjeru tehničkog stanja i ispravnosti aviona, iako su ranije najavili da će to uraditi.

Brazilske vlasti su sredinom prošlog mjeseca u Podgoricu poslale zvaničnika njihovog ministarstva ekonomije da sa predstavnicima naše Vlade razgovara o vlasništvu nad avionom i obavezama Crne Gore.

On je, sa tri službenika kompanije Embraer, boravio u Podgorici od 12. do 16. septembra kako bi se uvjerio u loše stanje čarlija. Predstavnici Ministarstva finansija i MKI tada su brazilsku delegaciju uvjeravali da je Crna Gora odgovoran dužnik, te da će izvršiti sve obaveze iz ugovora o zakupu tog aviona.

Čarli je posljednje dvije godine parkiran na podgoričkom aerodromu, nije plovidben i tehnički je neispravan. Letio je u floti Montenegro Airlinesa (MA) od 2010. godine, kada je uzet na finansijski lizing kod BNDS-a. Za njega je MA platio 39 miliona EUR, ali je ostao dužan četiri rate od po 1,7 miliona USD.

Država je 2010. izdala BNDS-u garanciju za kupovinu aviona, prema kojoj se obavezala da im, u slučaju kršenja ugovora, isporuči avion u ispravnom stanju. Da bi se on isporučio BNDS-u, mora biti vraćen u plovidbeno stanje i sa stanjem resursa predviđenim ugovorom, što prema procjenama upućenih u tu problematiku, državu neće koštati manje od 15 miliona EUR.

BNDS, u čijem je vlasništvu avion, bezuspješno je prošle godine pregovarala sa To Montenegrom i bivšom Vladom o kupovini čarlija, tražeći da im isplate 5,3 miliona EUR u tri godišnje rate. Vlada Zdravka Krivokapića odobrila je prošlog juna kupovinu aviona, ali je To Montenegro krajem decembra odustao od toga jer su procijenili da u njega treba uložiti još minimum osam miliona EUR.

Nakon toga je MKI, na čijem je čelu bio Mladen Bojanić, odlučilo da oni kupe avion i iznajme ga To Montenegru, čije je rukovodstvo u međuvremenu odlučilo da im treba veći aviom.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services