Međunarodni dan čišćenja obale

U nedjelju akcije širom Crne Gore povodom Međunarodnog dana čišćenja obala

U nedjelju, 18. septembra, u 12 sati na više lokacija u cijeloj zemlji održaće se najveći volonterski događaj u Crnoj Gori – šesti po redu Brand Audit povodom Međunarodnog dana čišćenja obala. Organizator je NVO Zero Waste Montenegro, lokacije i detalji akcije dostupni su na sajtu cleanupmontenegro.me.
U nedjelju, 18. septembra, u 12 sati na više lokacija u cijeloj zemlji održaće se najveći volonterski događaj u Crnoj Gori – šesti po redu Brand Audit povodom Međunarodnog dana čišćenja obala. Organizator je NVO Zero Waste Montenegro, lokacije i detalji akcije dostupni su na sajtu cleanupmontenegro.me.U prošlogodišnjoj akciji učestvovalo je preko 300 volontera, a pored toga što svake godine sakupe tone otpada sa obala rijeka, mora i jezera, glavna aktivnost je selekcija i mjerenje sakupljenog otpada koristeći metodologiju globalnog Brand Audit-a, koji organizuje Break Free From Plastic, kako bi se analiziralo koji otpad predstavlja najveći problem, a to je uvijek ambalaža za jednokratnu upotrebu.

18. septembra 2022. pozivamo sve građane da nam se pridruže na akcijama čišćenja i u borbi protiv zagađenja plastikom! Vrijeme je za akciju! Odaberi lokaciju na poručuju iz Clean up Montenegro.
Tivat
Vrijeme i mjesto okupljanja:

Vila Verona,  zatim kod kampa Bova, zatim Stara
Račica
Vrijeme: 9:00h

Budva

Vrijeme i mjesto okupljanja:

Buljarica bb, kod rampe
Vrijeme: 9:00h

Herceg Novi

Vrijeme i mjesto okupljanja:

Plaža Titova vila
Vrijeme: 9:00h

Šta je Međunarodni dan čišćenja obale?

To je najveći svjetski volonterski poduhvat koji se bavi problemom otpada u našim morima i vodotocima. Fokus Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori je smanjenje otpada, naročito kada je u pitanju plastika za jednokratnu upotrebu.

Kao što možda već́ i znate, plastika je jako štetna po ljudsko zdravlje, divlje životinje i prirodno okruženje. Kako se pravi od fosilnog goriva, plastika uzrokuje zagađenje od momenta ekstrakcije nafte ili gasa, a zatim tokom čitavog svog životnog vijeka.

Plastika pogoršava klimatske promjene, emituje emisije gasova staklene bašte. Put je našla i do naših tijela: godišnje unesemo najmanje 74.000 čestica mikroplastike kroz vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo.

Reciklažom ne možemo izaći iz krize zagađenja plastikom: samo 9% plastičnog otpada proizvedenog od 1950. je reciklirano.

Naši lični izbori su bitni. Birajući ponovnu upotrebu, štedimo milione plastičnih proizvoda i šaljemo poruku ostatku svijeta da rješenja za zagađenje plastikom i klimatsku krizu već postoje – i da zajedno možemo da sačuvamo prirodu, okeane, i okruženje od plastike.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga