U pripremi izrada novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata
Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pristupilo je izradi novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Budući da se radi o veoma važnom zakonu, koji uređuje upravljanje jednim od najbitnijih resursa koje imamo, a to je prostor, radi povećanja transparentnosti samog procesa i uključivanja stručne javnosti, Ministarstvo je iniciralo i održalo sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija i stučnim dijelom Inženjerske komore.

„Smatramo da predstvanici nevladinih organizacija i Inzenjerske komore mogu da daju značajan doprinos u procesu izrade novog Zakona, te smo se odlučili da prije izrade nacrta zakona čujemo konstruktivne predloge i probleme u primjeni važećeg Zakona sa kojima se susrijeću u praksi“, izjavila je direktorica Direktorata za planiranja prostora, Marina Izgarević.

Na sastanku je razgovarano o podjeli planskih dokumenata (prostorni/ urbanistički ili državni/ lokalni), hijerarhiji, vrstama i sadržaju planskih dokumenata. Dodatno, razmatrano je uvođenje novih tehnologija prilikom izrade i sprovođenja planskih dokumenata, ali i način njihove revizije.

Učesnici sastanka su diskutovali i oko pronalaska najboljeg modela povjeravanja poslova izrade, odnosno da li će to biti pojedinac, zavod, firma.

Predstavnici NVO sektora i dijela Inženjerske komore izrazili su zadovoljstvo što su u ranoj fazi izrade zakona kontaktirani od strane Ministarstva, jer je ovo jedan veoma značajan zakon koji zahtijeva temeljan pristup i učešće svihKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services