UP

U saobraćaju za deset mjeseci poginulo 65 osoba

Na putevima u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se 4.685 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetne, saopšteno je iz Uprave policije.
Na putevima u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se 4.685 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetne, saopšteno je iz Uprave policije.


Foto: Ilustracija

Uprava policije je, kako su kazali, ovu sedmicu posvetila obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Prema njihovim riječima, jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju, kao i ciljna grupa koju na vrijeme, kroz školski sistem, treba edukovati o bezbjednosti u saobraćaju, su djeca osnovnoškolskog uzrasta.

Navodi se da su zato u susret obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, odlučili da organizuju predavanja o bezbjednosti u saobraćaju u osnovnim školama u svim gradovima u Crnoj Gori.

Iz policije su kazali da su njihovi službenici predavanja „Saobraćajni čas“ održali u 33 osnovne škola u svim opštinama, za djecu koja pohađaju Peti razred osnovne škole.

Kako su objasnili, starješine saobraćajne policije održali su 37 predavanja kojima je prisustvovalo 1.680 učenika I da su učenici upoznati sa saobraćajnim pravilima i bezbjednim ponašanjem svih učesnika u saobraćaju.

“Djeca su pokazala veliko interesovanje, pa su kroz prezentovanje propisa, navođenje primjera iz prakse i interaktivnu diskusiju imala priliku da nauče dovoljno o tome kako se odgovorno ponašati u saobraćaju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Sektor policije opšte nadležnosti – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja kontinuirano, cijele godine, na terenu sprovodi preventivne i represivne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

“Aktivnosti koje su usmjerene na podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, prevenciju i smanjenje broja najtežih posljedica u saobraćaju, kao i na poboljšanje ukupnog stanja u ovoj oblasti”, kazali sui z Uprave policije.

Oni su istakli da se za deset mjeseci ove godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetna.

Navodi se da je u saobraćaju povrijeđeno 2.498 osoba od kojih 2.016 lakše, a 482 teže.

Iz Uprave policije su istakli da je, na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom naveden ljudski faktor

“Koji se ogleda dominantno u prekoračenju dozvoljene brzine kretanja vozilom, prelasku na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, korišćenju mobilnih telefona tokom upravljanja vozilom, nedozvoljenom preticanju, upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola i nepropuštanju pješaka”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, posebno vozače, da poštuju saobraćajne propise, kako bi svi zajedno doprinijeli smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga