Naknade za novorođenu djecu

U Tivtu 76 zahtjeva za isplatu razlike iznosa naknade za bebe

Od 18. januara ove godine, kada je počelo podnošenje zahtjeva za isplatu razlike iznosa naknade za novorođenčad za prošlu godinu, područna jedinica Tivat  Centra za socijalni rad Kotor primila je 76 zahtjeva, kaže za Radio Tivat rukovoditeljka jedinice, socijalna radnica Silvana Mamula.
Od 18. januara ove godine, kada je počelo podnošenje zahtjeva za isplatu razlike iznosa naknade za novorođenčad za prošlu godinu, područna jedinica Tivat  Centra za socijalni rad Kotor primila je 76 zahtjeva, kaže za Radio Tivat rukovoditeljka jedinice, socijalna radnica Silvana Mamula.Dodaje da je bilo i 13 novih zahtjeva od početka 2023. za bebe koje su se tek rodile, ili za koje roditelji ranije nisu podnijeli zahtjev. Mamula kaže da su roditelji, ili staratelji većinom za povećanje naknade, koja sad iznosi 900 eura, a 1000 za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice saznali iz medija:

“Neki nisu ni vjerovali da je iznos toliko povećan. Bilo nam je zaista zadovoljstvo, jer smatram da je to značajna podrška našim bebama, odnosno roditeljima da se pripreme kako treba. Pravo mogu ostvariti roditelji, koji podnesu zahtjev u roku od godinu dana od rođenja djeteta.”

Procedura je vrlo jednostavna, ističe Mamula, treba donijeti lične karte roditelja, ili staratelja na uvid i jedinstveni matični broj bebe, kao i potvrdu o prebivalištu, a ta novčana pomoć se isporučuje putem pošte.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike iznosa naknade za prošlu godinu otvoren je do 17. aprila. Ona je takođe skrenula pažnju na važnost ažuriranja podataka, naročito o promjeni adrese, da bi novac bio isporučen u prave ruke i u pravo vrijeme:

“Podsjećam roditelje da su u obavezi prijaviti svaku promjenu do koje je došlo u međuvremenu. Dio koji je jako važan je adresa stanovanja, s obzirom na to da se novac isporučuje poštom. Važno je da prate kad su isplate, što je obično od 15-20. u mjesecu, da ostvare kontakt sa poštarom, ili da budu kod kuće u vrijeme isplate, ili da pođu na poštu da podignu novac, ili, ako ga nisu primili, treba da reaguju, što se odnosi i na primanje dječjeg dodatka. Kažem da smo tu imali dosta problema, iako imamo dobru saradnju sa poštom, ali sve to može da odugovlači samu isporuku novca, što nam nije cilj i oduzima dosta vremena.”

Isplata naknade je sredinom narednog mjeseca, dakle, ukoliko je zahtjev podnešen u januaru, isplata će biti za februar, pa će se isplata realizovati sredinom marta, zaključuje Mamula.

Podsjećamo, Opština Tivat isplaćuje naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 500 eura, što se dobija nezavisno od  iznosa koji obezbijeđuje država.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services