• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Ugroženi Šetalište pet Danica i okolni objekti: More se sve češće uliva u kuće blizu obale

Ugroženi Šetalište pet Danica i okolni objekti: More se sve češće uliva u kuće blizu obale
Izostanak sistemske brige o kamenim potpornim zidovima, namjerno rušenje parapeta (obalni kameni zidovi) i uklanjanje stijena duž priobalja zarad pravljenja betonskih plaža, čine da je tokom svakog juga ugroženo šetalište i objekti koji se nalaze uz obalu. 
Podsjetimo da su zidovi i stijene postavljeni upravo zarad zaštite priobalja od razornog uticaja morskih talasa za vrijeme gradnje željezne pruge Zelenika – Gabela, prije gotovo vijek i po. Najkritičnije stanje je na potpornom zidu na Savini, na kojem su vidljive rascjepine i pukotine. Stanovnici, koji imaju kuću preko puta obalnog zida, u više navrata su izrazili bojazan da bi bez čvrstog oslonca šetališta, infrastrukture i njihovih domova mogli da se skliznu u more.

Olivera Doklestić, inženjer građevinarstva, ukazala je na genezu i razloge nastanka obalnih zidova, upozorivši koliko ih je pogubno ukloniti.
Podsjetila je da je željeznička pruga, čijim je ukidanjem i nastalo šetalište, puštena na saobraćaj 1901 godine, te da je trasa duž novske obale velikim dijelom na urađena. Ističe da je nasip čita novsku luku, praktično od Škvera do tvrđave Forte mare, te da su na potezu od mula do stare meteorološke stanice najjači udari valova iz pravca juga.

-Događalo se, nekoliko puta, da vali slome potporni zid i naprave štete pruzi. U tom dijelu je, takođe, nasip na koji je stavljena ispunjena za postavljanje praksi i šina za prugu. Izgrađen je kameni, potporni zid, koji ima i ulogu valobrana. Između kamenog zida i mora je stavljen kamen nabačaj od krupnih stijena, koji je imao zadatak amortizacije udara valja. Po mareografu – nekoj vojnoj stanici za mjerenje parametara mora, najveći izmjereni valovi na kontaktnoj liniji: otvoreno more – ulaz u zaliv su 4 metra. Naravno, do obale Novoga se još smanje pa vjerno nikada nisu preko 3 metra. No, i ta tri metra znaju da budu velike razorne sile na stijeni, posebno na potporne betonske i kamene konstrukcije, upozorila je Doklestić.

Da bi se obalni zid na Savini, ali i druge podzide zaštitile od urušavanja, neophodno je sa morske strane postaviti velike stijene koje ublažavaju djelovanje valja, ali i periodično ih obnavljaju.
Na dijelu ispod zida na Savini, zadovoljavajući privatnu inicijativu, prije nekoliko godina su ponovo postavljene stijene koje su zaštitile dio zida, ali to je daleko od dobrog.
Veliki kameni blokovi postavljeni su da bi se energija morskih talasa razbila i njihova snaga umanjila i raspršila prije nego što stignu do zida. Da nema tih velikih seka koje štite Gradsku luku, ni naše gradsko mulo ne bi opstalo tako dugo, objasnilo nam je nekoliko građevinskih inženjera. Smatraju da bi se zidovi i obala mogli štititi od razornog uticaja mora i gradnjom betonskih platoa u moru koji bi imali istu ulogu kao i stijene.

Gradiće još jedan lukobran?

Božo Ukropina, direktor Agencije za gazdovanje Gradskim lukom, naveo je da je Morsko dobro za narednu godinu za problem lukobrana izdvojilo 40.000 eura.

-Radiće se kvalitetna studija u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Podgorice i ispitati stvarno stanje- na čemu lukobran stoji, u kakvom je stanju podvodni dio i koliko je neophodan prostor koji se nalazi na stranim objektima i što je ono što nije moguće uspostaviti na zemlji i uspostaviti sa strane .
Dodaje da je riječ o velikoj investiciji, ali na kojoj se čeka još od pedestih godina kada je urađen drugi dio lukobrana. Zato su predložili predstavnicima Morskog dobra da se paralelno radi i dio sa spoljne strane.

-Imamo mogućnost da u okviru sanacija ojačamo i bukvalno radimo još jedan, lukobran. Tako će postojati mogućnost veze sa spoljne strane što će biti značajan potencijal gradske luke u kasnijem periodu, smatra Ukropina.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga