Uprava za katastar i državnu imovinu : Na provjeri 703 ruska državljanaFoto: Dan online

Uprava za katastar i državnu imovinu, shodno odlukama o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, dostavljenih od Ministarstva vanjskih poslova za ukupno 703 fizička (ruske državljane) i 53 pravna lica, postupila je saglasno svojim nadležnostima i sve područne jedinice obavijestila o obavezi sprovođenja tok akta, saopšteno je „Danu“ iz tog državnog organa.

Objašnjavaju da to znači da se za toliko fizičkih i pravnih lica vrši kompletna provjera i uspostavljanje eventulano zabilježbi ili drugih radnji u okviru svojih nadležnosti.

U Crnoj Gori skoro 9.000 Rusa

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u Crnoj Gori je 7.649 državljana Ruske Federacije koji imaju privremeni boravak, a 1.072 državljana Ruske Federacije borave na osnovu odobrenog stalnog boravka. Ruskinja Svjetlana K., koja godinama živi u Crnoj Gori, ranije je saopštila da je ogorčena odlukom o zamrzavanju imovine državljanima Rusije.

– Nakon uvida u bazu podataka katastarskih evidencija, postupljeno je saglasno članu 4 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, konkretno iz domena nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu koja se odnosi na upis ograničenja raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje) – navode iz Uprave, na čijem je čelu Koča Đurišić.

 

Dodaju da imajući u vidu internu komunikaciju sa nadležnim organima i nivo tajnosti podataka, identitet lica, njihov broj i vrstu nekretnina na kojima je uspostavljena navedena zabilježba nijesu u mogućnosti da dostave.

Podsjetimo da je konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ranije saopštio je da je napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

– Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije – rekao je nedavno Adžić.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne intervencije na Ukrajinu. Sankcije prema Rusiji podrazumevaju zamrzavanje imovine i ekonomskih resursa dijelu ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrana rada ruskim provladinim medijima. Prethodno je zatvoren vazdušni prostor Crne Gore za ruske avione, što je konkretno demonstrirano 5. juna, kada je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da posjeti Srbiju jer su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile svoj vazdušni prostor.

– Pozdravljamo potpuno usklađivanje Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere i njihovu praktičnu primjenu, što se pokazalo u zabrani preleta Lavrovljevogog aviona – naveo je ranije Peter Stano, portparol EU.

TAGOVIKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga