• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet potpisali memorandum o saradnji

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet potpisali memorandum o saradnji

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet u Kotoru, Univerzitet Crne Gore i organizacione jedinice fakulteta, Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo, odnosno Laboratorija za arheologiju pomorstva, potpisali su memorandum o saradnji sa ciljem naučno-istraživačke i stručne saradnje u oblasti pomorske i podvodne kulturne baštine.
Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet u Kotoru, Univerzitet Crne Gore i organizacione jedinice fakulteta, Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo, odnosno Laboratorija za arheologiju pomorstva, potpisali su memorandum o saradnji sa ciljem naučno-istraživačke i stručne saradnje u oblasti pomorske i podvodne kulturne baštine.Memorandum predstavlja okvir institucionalne saradnje na realizaciji naučno-istraživačkih projekata kojima je predmet pomorska i podvodna kulturna baština Crne Gore. Saradnja će imati za cilj podršku razvoju koji će voditi ka boljoj institucionalnoj prepoznatost podvodne kulturne baštine i njenoj promociji kroz korišćenje digitalnih tehnologija.

Institucije će blisko sarađivati na svim aspektima implementacije UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, kao i na razvoju modernih sistema za zaštitu podvodne kulturne baštine. Bitan doprinos saradnje će se ogledati u izgradnji baze podataka podvodne kulturne baštine Crne Gore. Saradnja će se realizovati na polju razmijene podataka, digitalizacije podvodne kulturne baštine i primjene metoda daljinske detekcije i tehnika digitalne dokumentacije. Institucije će sarađivati na organizaciji naučnih simpozija, kulturnih manifestacija, u realizaciji edukativnih programa, izložbi i promocija vezanih za atraktivnu podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore.

Memorandum su potpisali direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara dr Maja Ćetković i Dekana Pomorskog fakulteta u Kotoru prof. dr Špiro Ivošević u prostorijama Uprave za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga