Skip to main content


Uređen dio Morinja, inicirana i promjena naziva uliceFoto: Apartmani Morinj

Usled pandemije virusa korona, aktivnosti Savjeta Mjesne zajednice (MZ) Morinj u minuloj godini bile su u manjem obimu od planiranih, saopštio je za „Dan“ Špiro Vulović, predsjednik MZ. On kaže da je Savjet MZ, izabran na zboru građana 28. februara 2020. godine, preduzeo brojne aktivnosti koje će nastaviti i u ovoj godini.

Vulović naglašava da su sredstvima u iznosu od 1.500 eura kojima MZ raspolaže zasađeni bagremi na lokacijama u Morinju i u Kostanjici, popravljene klupe u Morinju i u Strpu, postavljena ograda na stepenicama kojima se dolazi do mandraća i do Mlina Vojvodića, pokošen teren i izbačeno smeće iz ovog mlina. Dobrovoljnim radom mještana i uz pomoć MZ ofarbane su rešetke na prozorima, držači za zastave i vrata na objektu Doma kulture u Morinju, popravljena kosilica, a tu je i utrošak za gorivo za košenje fudbalskog terena.

– Dobijena je donacija kafe bara Tramontana i postavljena su tri reflektora koja svijetle prema mlinima Vojvodića, otkinuti su veliki bagremi kod mandraća Vojvodića, uređen teren da bi se barke mogle izvlačiti na remont, kupljeni su novogodišnji paketići za svu djecu koja pohađaju osnovnu školu u Morinju i novogodišnji ukrasi za ukrašavanje centra mjesta, otkinuto je i veliko stablo na groblju u Morinju koje je prijetilo da polomi grobnice i spomenike, te nastavljene aktivnosti na izgradnji trotoara na potezu Kostanjica – Morinj. Inače, plan izgradnje trotoara je pri kraju i očekujemo da bi tokom ove godine mogli početi radovi na izgradnji – ističe Vulović i dodaje da je donacijom očišćen i produbljen Suvi potok.

Savjet MZ inicirao je promjenu naziva Ulice Svetog Tome u Morinju u Ulicu Svetog Save, budući da se tu nalazi istoimena crkva, dok je za ulicu u Kostanjici, koja do sada nije imala naziv, predložen naziv Ulica Malovina, po zaseoku prema kojem vodi.

– Po informacijama koje smo dobili od nadležne komisije, usvojena je inicijativa da se preimenuje naziv ulice u Morinju i to je predato za skupštinsku proceduru, dok je za ulicu u Kostanjici odbijeno, jer taj put nije ucrtan u katastar – kaže Vulović.

Kada su u pitanju aktivnosti koje je sprovela Direkcija za uređenje i izgradnju i javna preduzeća, u Kostanjici su zamijenjene dotrajale sijalice javne rasvjete novim led sijalicama, izgrađen boks za kontejner i postavljeno sferno ogledalo, a u Morinju, u malom parku i na autobuskom stajalištu, uređeno je zelenilo. Završeni su i radovi na sređivanju propusta za vodu i trotoara, postavljeni znakovi za slijepu ulicu i klupa na prostoru kod Mlina Vojvodića i na proširenju kod glavnog mula, okrečena učionica i toalet škole, kao i kancelarija MZ, otkinute grane i okošen prostor oko Suvog potoka, izvršeno košenje i kidanje nagnutog drveća na lokalnom putu od Svrčka ka Gornjem Morinju.

– Na inicijativu mjesne zajednice oformljen je odbor za upravljanje grobljem u Morinju i već su započeli radovi na njegovom uređenju. Već je trebalo da se završi asfaltiranje treće faze puta prema Gornjem Morinju, ali je zbog kiše odloženo za bolje vremenske uslove. Prošle godine Savjet MZ održao je šest sastanaka, poslato je 146 dopisa relevantnim institucijama, ali, nažalost, mnogi zahtjevi ostaju samo na papiru bez odgovora i rješenja – zaključuje Vulović.

Od 10 predloženih, odobrena svega tri projekta

Osvrćući se na planove u 2022. godini, Špiro Vulović ističe da je Direkcija za uređenje i izgradnju za MZ Morinj odobrila samo četvrtu fazu asfaltiranja puta prema Gornjem Morinju, adaptaciju kaldrme na dijelu pijace u Morinju i navodnjavanje kružnog toka u Lipcima sistemom kap po kap.

– To je sve što je odobreno za našu mjesnu zajednicu i nedopustivo je da su samo tri stvari planirane, od više od deset predloženih i traženih. Naš predstavnik će na predstojećoj javnoj raspravi uputiti primjedbe na taj plan. Aplicirali smo prema Upravi javnih radova Crne Gore i dobili odobrenje za izvođenje radova, u vrijednosti od 50.000 eura, na dijelu puta prema naseoku Bunovići. Biće izbetonirano 1.000 metara tog puta koji je sada makadam – najavljuje Vulović i dodaje da građani svoje zahtjeve i primjedbe mogu dostaviti kancelariji MZ Morinj.

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare