• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Uspješna završna vježba projekta „Flood & Fire“: Saradnja jača snage vatrogasaca i spasilaca iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog

prekogranični projekat

Uspješna završna vježba projekta „Flood & Fire“: Saradnja jača snage vatrogasaca i spasilaca iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog

Vatrogasci i spasioci iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog uspješno su izveli terensku vježbu spasavanja iz poplava, koja je organizovana u okviru prekograničnog projekta „Flood & Fire“.
Vatrogasci i spasioci iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog uspješno su izveli terensku vježbu spasavanja iz poplava, koja je organizovana u okviru prekograničnog projekta „Flood & Fire“.


Foto: Opština Herceg Novi

U juče održanoj završnoj vježbi učestvovalo je 60 predstavnika službi zaštite i spasavanja iz četiri partnerska grada, helikopterske jedinice vojske Crne Gore, Komunalne policije Herceg Novi, Planinarskog kluba „Subra“, novskog preduzeća „Čistoća“, Crvenog krsta Crne Gore i sanitet Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo.
Učesnici vježbe su na dijelu rijeke Sutorine demonstrirali spasavanje ljudskih života i imovine u slučaju poplave. Pripremljeni scenario podrazumijevao je situaciju u kojoj je nabujala rijeka ugrozila stambene objekte i prevozno sredstvo, a u njima su građani čiji životi su u opasnosti, pa je publika imala priliku da sagleda sve aspekte reagovanja u ovakvoj kriznoj situaciji. Za pripremu i sprovođenje bili su zaduženi pripadnici novske Službe zaštite i spasavanja – vježbu je osmislio i koordinirao Aleksandar Škobalj, a vodio Vidak Vuković.
 Nakon vježbe, predstavljen je Memorandum o razumijevanju koji su potpisali predsjednici sve četiri Opštine, sa ciljem da vladama sve tri države upute inicijativu za pojednostavljenje formalnosti i omogućavanje lakšeg prelaska granica u vanrednim okolnostima.
 „Uputili smo inicijativu da vozila službi opština Konavle, Trebinje, Ravno i Herceg Novi međugranične prelaze prolaze dosta jednostavnije nego što je to bilo do sada. Nadam se da će ta naša inicijativa uroditi plodom jer mislim da u tim situacijama moramo da budemo jedinstveni i da se daleko brže reaguje, kako bi se spasili životi i imovina“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Кatić.
Kako je rekao, požari koji su se desili u Herceg Novom ovog ljeta pokazali su koliko su važni solidarnost i saradnja susjednih opština. Istakao je da je projekat „Flood & Fire“ veoma značajan za cijelu regiju zato što omogućava nabavku dodatne opreme i kapacitete za zajedničko djelovanje lokalnih službi zaštite i spasavanja. Zahvaljujući se svim partnerima na saradnji, Katić je izrazio nadu da će četiri grada i u narednom periodu udružiti snage na novim zajedničkim projektima. Uz njega, učesnike vježbe su u ime Opštine Herceg Novi pozdravili potpredsjednik Mirko Mustur i glavni administrator Nenad Đorđević.
Trodnevna teorijsko-praktična vježba spasavanja iz poplava održana u Herceg Novom je završna, nakon što su u ostalim partnerskim opštinama organizovane tri vježbe spasavanja iz požara. Projekat „Flood & Fire“ podrazumijeva i nabavku vrijedne opreme za reagovanje u slučajevima požara i poplava, kao i uspostavljanje zajedničkog komunikacionog centra koji je još jedan korak ka bržem reagovanju u vanrednim situacijama, naveo je projekt menadžer za Herceg Novi, Jovan Subotić.
On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je vježba u Novom izvedena uspješno, te istakao da timovi koji su radili na projektu predstavljaju ponos za sva četiri grada. Kako je rekao, proces realizacije projekta, koji je ušao u posljednji mjesec, pokazao je da partnerske opštine uvijek mogu računati na međusobnu pomoć.
„Stvorila se jedna regionalna baza za sve buduće projekte, bez obzira na temu. Кapaciteti su podignuti u svim opštinama. Herceg Novom je bilo prijeko potrebno da pokaže da može svojim resursima da iznese ovako komplikovane projekte. Ono što nas očekuje u budućnosti, pogotovo potencijalnim ulaskom u EU, jesu veća sredstva i češći projekti kroz koje gradu možemo da donesemo mnogo toga što nam nedostaje, a nismo u prilici da obezbijedimo kroz redovno poslovanje“, istakao je Subotić.
Mariana Čupić Jovanovski iz Općina Konavle kazala je da vježba održana u Herceg Novom predstavlja krunu svih aktivnosti u okviru projekta, pohvalila organizacioni tim i sve učesnike.
 „Bitno je naglasiti koliko je ovaj projekat bitan svima nama. U opštini Konavle već se vide rezultati povezivanja ovih opština. Imali smo ovog ljeta priliku da vidimo koliko prirodne katastrofe nemaju granice i koliko je bitno što prije reagovati. I ovo ljeto bila je olakšana komunikacija između pripadnika vatrogasnih jedinica Konavala i Herceg Novog, kao i između nas koji smo članovi projektnih timova. Istakla bih kao najveću vrijednost projekta, osim opreme koja se dobija, vezivanje između projektnih partnera i pripadnika vatrogasnih službi“, poručila je Čupić Jovanovski.
 Dražen Bošković iz Град Требиње – Grad Trebinje kazao da su projektni partneri vježbom dokazali da zajednički mogu odraditi mnogo toga, a da u narednom periodu slijedi veliki posao. Kako je naveo, ovakve vježbe treba organizovati što češće na različitim lokacijama jer one osnažuju službe i povećavaju povjerenje lokalnog stanovništva i turista.
Bošković je istakao i značaj koji jačanje sistema zaštite i spasavanja ima za razvoj turizma i poljoprivrede, kao oblasti koje su izrazito povezane sa rizicima od prirodnih katastrofa. Govoreći o tome, napomenuo je da su, pored povećanja kapaciteta vatrogasnih i spasilačkih službi, važni prioriteti projekta osnaživanje prekogranične saradnje i prenošenje inicijativa prema donosiocima odluka na nivou tri partnerske države.
„Mislim da je pravi trenutak da svi zajednički, snažno djelujemo da se donesu politike, strategije i mjere koje će uticati da možemo u prekograničnom području brže da reagujemo u situacijama izazvanim prirodnim katastrofama ili ljudskim faktorom, a kako bi smanjili štetne posljedice za lokalno stanovništvo, imovinu i sve one koji dolaze u naše lokalne zajednice“, rekao je Bošković.
„Danas, gledajući ovu vježbu, shvatio sam stvarno kolika je vrijednost, ne samo opreme, nego iskustva koje dobijamo. Imati priliku da se sve ovo na jednom mjestu događa jeste jedna edukacija koja se ne može platiti. Hvala vodećem partneru Herceg Novom na trudu da sve bude dostojanstveno, tako da možemo već sada sa ponosom reći da smo uspjeli sa ovim projektom“, poručio je Josip Raguž iz Općina Ravno.
Raguž je izrazio očekivanje da će timovi četiri opštine nastaviti da rade zajedno, uz poruku: „Vjerujem u buduću saradnju, dobru volju, da će se olakšati prelazak graničnih prelaza, a samim tim se otvara razmjena iskustava između naših vatrogasaca i svih drugih službi koje su na usluzi građanima“.
Projekat Flood&Fire Interreg Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro 2014 /2020 odobren je u okviru poziva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 1,8 miliona eura, od kojih je budžet za Herceg Novi 600.000 eura, a finansiranje Evropska unije odobreno je u visini 85% vrijednosti projekta.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga