FesK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ!

Uspješno završen drugi FesKK ,,Pazi što čitaš“

U prostorijama staklene galerije Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” održan je Drugi festival knjiga – humanistike, nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, FesKK ,,Pazi što čitaš“, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, a po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda.
U prostorijama staklene galerije Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” održan je Drugi festival knjiga – humanistike, nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, FesKK ,,Pazi što čitaš“, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, a po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda.Festival je trajao od 6. do 8. septembra, a na njemu je predstavljeno 40 crnogorskih izdavača sa preko 300 naslova. Među njima našle su se najznačajnije institucije nauke, umjestnosti i kulture: biblioteke, fakulteti, instituti, muzeji, galerije, a ovogodišnji bogat program FESK Kotor 2022 podrazumijevao je predstavljanje odabranih naslova publici, kroz svojevrsni mali sajam knjiga, na kome je bilo moguće kupiti izdanja po povoljnim cijenama.

Ono što je ovaj Festival činilo karakterističnim i drugačijim od ostalih jeste to što je imao za cilj da skrene pažnju na nekomercijalna izdanja koja nisu toliko prisutna u javnom prostoru izvan užestručnih i naučnih krugova u oblasti humanistike, kulture i umjetnosti, kao i da se afirmiše uloga izdavaštva u nacionalnoj kulturi Crne Gore uz akcenat na društvenoodgovorno izdavaštvo. Pored ovoga, cilj je bio i da se u prvi plan istaknu naslovi i sadržaji publikacije umjesto izdavača.

Tokom bogatog trodnevnog programa, publici je predstavljeno više vrijednih izdanja, među kojima i: Kotorske legendice (Milka Koludžić / OJU ,,Muzeji’’ Kotor); Izvještaji Mitra Bakića, crnogorskog poslanika u Carigradu 1885-1887 (Petar Vukić, Vukota Vukotić i Srđan Pejović / Državni arhiv CG – Cetinje); Romaničke crkve grada Kotora – crkve i vjekovi (Radojka Abramović / JU Pomorski muzej CG); Stvaralačke tajne i analitička otkrića (Radomir Ivanović / Narodna biblioteka ,,Njegoš“ Nikšić); Sabrana djela Stevana Dučića (Fond za razvoj kuča ,,Marko Miljanov“); Karl Gustav Jung – sjećanje snovi razmišljanja (Sonja Tomović Šundić / Nova knjiga Podgorica); Književno stvaralaštvo Borislava Pekića (Sonja Tomović Šundić/CANU) i Grablj u starim čiriličkim dokumentima (Ljubo Mačić / NVO ,,Luča“). Održana je i prezentacija Kotorskog lekcionara i pontifikala, Odicija raznih svetaca i Parčićev misal u izdanju Hrvatskog nacionalnog vijeća Tivat. Predstavljene je bibliografija izdavačke djelatnosti Fakulteta za pomorstvo u Kotoru (UCG), više vrijednih izdanja Matice srpske, publikacije NVO ,,Inicijativa mladih s invaliditetom Boke’’, kao i bjelopoljsko izdanje Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON. Govorilo se i o izdanjima JU Muzeji i galerije Budve: Antička Budva, zbornik radova i Kora’ljica srebrom zakovana: Poj od Budve i Ljute prema rukopisu Mijata Sabljara iz 1854. godine.

Održana je panel diskusija o korišćenju arhivske građe u naučnom djelu na primjeru pomorskog prava u Kotoru i Dubrovniku, tačnije na primjeru istraživanja djela Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha. Učestvovali su: dr Mirjana Blagojević autorka knjige koja je bila predmet diskusije, profesor Ljubo Mačić, istoričarka Marijeta Radič, urednica FesKK-a Stanka Janković Pivljanin. Moderatorka je bila vlasnica beogradske izdavačke kuće HeraEdu Zorica Stablović Bulajić.

Zainteresovani su imali priliku i da prisustvuju okruglom stolu na temu ,,Pismenost danas – elementarna, akademska, digitalna”. Ovim programom obilježen je Međunarodni dana pismenost, a njime je Gradska biblioteka i čitaonica Kotor započela je program obilježavanja 70 godina od osnivanja. Moderatorka je bila prof. dr Ana Pešikan, psihološkinja. A učestvovali su: prof.dr Aleksandar Jerkov, profesor književnosti i upravnik Univerzitetske biblioteke ,,Svetozar Marković’’ u Beogradu, dr Andrijana Rabrenović, novinarka, direktorica Radija Bijelo Polje i saradnica u nastavi na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, dr Miomir Abović, kolumnista i urednik programa u Gradskoj biblioteci u Tivtu, dr Mirjana Blagojević, advokatica i Voislav Bulatović, novinar, dizajner i politikolog, kao i Marija Starčević, bibliotekarska savjetnica i rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

Internacionalni žiri i žiri grada domaćina, dodijelio je nagrade u tri kategorije: priznanje za knjigu koja ima trajnu vrijednost ili ostvaruje važan naučni doprinos, za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i za vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježja neprolazne vrijednosti.

U organizaciji festivala, čija je vlasnica licence Zorica Stablović Bulajić, bili su: urednica Stanka Janković Pivljanin, koordinatorka Jasmina Bajo, urednica programa za mlade Aleksandra Tomović, producentkinja Biserka Milić, PR menadžer Jelena Čečur, a za protokol je bila zadužena Andjela Isljamović.

U pratećem dijelu programa otvorene su dvije izložbe – Jevreji u Kotoru autorke Marije Novaković i Bogdana Kuševića i Istorija koje nema NVO “Anima“ i NVO “Expeditio“ u saradnji sa slovenačkom dizajnerkom Tatjanom Radeš.

Podsjetimo, Festival je završen dodjelom vrijednih priznanja. Internacionalni žiri, čiji je predsjednik bio prof.dr Aleksandar Jerkov, dodijelio je sljedeća priznanja: CANU za naučni doprinos i trajnu vrijednost CANU za knjigu Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore i JU MUZEJI I GALERIJE BUDVE za knjigu ANTIČKA BUDVA: Zbornik radova s Međunarodnog multidisciplinarnog naučnog simpozijuma; JU NARODNA BIBLIOTEKA “NJEGOŠ“ NIKŠIĆ za doprinos inovativno-obrazovnoj praksi knjigom Kvadrat; za vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježje neprolazne vrijednost HRVATSKOM NACIONALNOM VIJEĆU TIVAT za knjigu Lectionarium et Pontificale Catharense 1166 autorke Lenke Blehove Čelebić  i JU CENTAR ZA KULTURU BERANE za knjigu Les Lauriers de la Montagne = Горски вијенац, Pierre II Pétrovitch Niégoch = Петaр II Петровић Његош.

Gradski žiri, čiji je predsjednik prof.dr Aleksandar Lalošević, uručio je priznanja: za naučni doprinos i trajnu vrijednost ZLATI MARJANOVIĆ za knjigu Kora’ljica srebrom zakovana: Poj od Budve i Ljute, prema rukopisu Mijata Sabljara iz 1854. godine i uređivačkom odboru: prof. dr RAJKI GLUŠICI, akad. RADOMIRU V. IVANOVIĆU, dr RADOMIRU PRELEVIĆ za Sabrana djela Stevana Dučića; VIKTORU SAVIĆU za Srpsku književnu riječ u svojim prvim stoljećima u kategoriji nagrade za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi; za vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježje neprolazne vrijednosti, VLADIMIRU BALJU i JELICI STOJANOVIĆ za knjigu O Goričkom zborniku i LENKI BLEHOBOJ ČELEBIĆ za Lectionarium et Pontificale Catharense 1166.

Programski odbor Festivala dodijelio je priznanje za naučni doprinos u arhivskom istraživanju istorije Boke Kotorske Ljubu Mačiću i nagradu za doprinos obrazovno-inovativnoj praksi Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON u Bijelom Polju.

Sponzor festivala je bio Blue Kotor Bay – Krol bay.

 

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga