Usvojene izmjene Krivičnog zakonika u cilju jače zaštite novinaraIlustracija, foto: Shutterstock

Skupština Crne Gore je večeras jednoglasno, sa 70 glasova svih prisutnih poslanika i pozicije i opozicije, usvojila izmjene Krivičnog zakonika (KZ), kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA).

Oni su zahvalili svima koji su glasali za izmjene KZ-a, kao i svim NVO koje su podržale predlog HRA i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

“Očekujemo da ovaj jednoglasni stav Skupštine bude prepoznat kao beskompromisno protivljenje svakoj vrsti nasilja prema novinarima i ometanju i sprečavanju njihovog rada u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su izmjenama KZ-a propisani kvalifikovani oblici krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti, teško ubistvo, teška tjelesna povreda i prinuda, kada se izvrše prema osobi koja obavlja posao javnog informisanja, u vezi obavljanja tog posla.

“Takođe, preformulisano je krivično djelo sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanja informacija tako da se obezbijedi strože kažnjavanje za ometanje ili sprječavanje objavljivanja informacija od javnog značaja putem medija”, navodi se u saopštenju.

Strože kažnjavanje je, kako se dodaje, propisano ako je učinilac djela službeno lice.

U HRA smatraju da je značajno i što nije usvojen amandman kojim je Demokratska partija socijalista predložila kažnjavanje onoga ko “grubim vrijeđanjem i drskim ponašanjem” “ugrozi spokojstvo” osobe koja je objavila neko mišljenje.

“Jer bi se, da je amandman usvojen, ponovo kriminalizovala Uvreda i ugrozila sloboda izražavanja koja prema praksi Evropskog suda za ljudska prava obuhvata i dozu vrijeđanja, pretjerivanja i provokacije”, dodaje se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da je isti takav predlog, koji je iznijet na javnoj raspravi u Srbiji, doživio opravdane kritike uglednih advokata, pisaca i novinara.

Oni navode da usvojene izmjene KZ zato imaju i regionalni značaj.

Predlog izmjena KZ u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara HRA je, kako su rekli, izradila još 2010. godine i javnosti predstavila radna grupa HRA, koju su činili sutkinja Ana Vuković i advokati Veselin Radulović, Tamara Durutović, Dušan Stojković, Peter Noorlander i direktorica HRA Tea Gorjanc Prelevic.

Navodi se da se SMCG od 2014. godine zajedno sa HRA zalaže za izmjene KZ-a u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara.

“Ove godine im se pridružilo još sedam NVO i to: Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i NVO 35mm”, navodi se u saopštenju.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga