• Početak
  • Vijesti
  • Društvo
  • Veliki broj djece bez obavezne vakcinacije: Protiv roditelja 547 prijava, kažnjeno njih 94

roditelji protiv vakcinacije djece

Veliki broj djece bez obavezne vakcinacije: Protiv roditelja 547 prijava, kažnjeno njih 94

Sudovi za prekršaje su u protekle tri godine novčano sankcionisali 94 roditelja zbog nevakcinisanja djece, a najveća novčana kazna je iznosila 800 eura.
Sudovi za prekršaje su u protekle tri godine novčano sankcionisali 94 roditelja zbog nevakcinisanja djece, a najveća novčana kazna je iznosila 800 eura.


Foto: Ilustracija

Prema podacima sudova od 2020. godine do sada podnijeto je 547 predloga za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu po kalendaru obavezne iminuzacije, od kojih je 237 riješeno. Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju da roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu djecu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Prema podacima IJZ, preko 50 odsto mališna uzrasta od dvije godine nije vakcinisano, dok ukupno 25.000 djece do 18 godina nije primilo vakcinu. Po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje koji odbiju da vakcinišu djecu po kalendaru obavezne imunizacije.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić ističe za „Dan“ da sudovi izriču simbolične kazne za odbijanje i odlaganje vakcinacije i da se na taj način problem ne rješava.

– Kalendarom obavezne imunizacije je propisano da djeca moraju biti vakcinisana do određenog uzrasta, a zadatak inspekcije jeste da prilikom obilaska domova zdravlja prikuplja podatke o kašnjenju vakcinacije i protiv roditelja koji ne poštuju zakon pokreću postupke. Vrlo često sudovi izriču simbolične kazne od 100 eura roditeljima,. dok izostaje pouka da je vakcinaciju potrebno sprovesti u nekom definisanom vremenskom roku. To stvara percepciju da plaćanjem kazne koju izriče prekršajni sud prestaje obaveza roditelja da vakciniše dijete. Potrebno je da država donese jasne i decidne propise kojima će se osigurati obuhvati vakcinacijom. Trenutna obaveza proizilazi iz Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti, koji u članu 27 navodi da je roditelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv navedenih bolesti. Istim zakonom u članu 74 propisana je kazna od 100 do 2.000 eura za odbijanje ili onemogućavanje vakcinacije – kaže Popović Samardžić.

Podrška za veći obuhvat

Iz Unicefa su poručili da je zdravstvenim institucijama potrebna podrška da bi preuzele snažniju inicijativu u lokalnim zajednicama, kako bi se hitno unaprijedilo stanje u oblasti rutinske imunizacije djece.

– Zdravstvene radnike treba posebno podržati kako bi imali efikasniju komunikaciju s roditeljima u lokalnim zajednicama. Samo kroz otvoreni razgovor koji bi razjasnio sve nedoumice o vakcinaciji, kao i olakšavanjem zakazivanja termina za vakcinaciju, Crna Gora može postići veće stope zaštite od zaraznih bolesti – istakao je šef predstavništva Unicefa Huan Santander.

Popović Samardžić navodi da su male boginje (Morbili) najzaraznija bolest.

– To znači da jedna zaražena osoba može da zarazi veliki broj osjetljivih osoba. U literaturi ćete naći da se radi o 12 do 18 osoba, a negdje ćete naći da je to od 22 do 24 osobe, dakle osam puta je zaraznija od kovida, a vidjeli smo u protekle dvije godine kako sve to izgleda sa zaraznim bolestima – objasnila je Popović Samardžić.

Popović Samardžić ističe da su studije utvrdile da MMR ne dovodi do pojave bolesti niti autizma.

– MMR vakcina je vakcina koja je najviše izučavana i koja je najviše bila pod lupom. Urađene su čak i studije u rizičnoj populaciji, kod djece koja već imaju u porodici brata ili sestru koji žive sa bolestima iz spektra autizma i samim tim smatrate ih rizičnom populacijom, gdje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i takve osobe su se pratile. Morbili su najopasniji za djecu mlađu od pet godina, a posebno rizični za djecu mlađu od dvije godine. Upravo iz tog razloga mi savjetujemo pravovremenu vakcinaciju koja se obavlja između 12. mjeseca života i 15. mjeseca života – kaže Popović Samardžić.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga