VIDEO – Interaktivno druženje sa knjigom 16. put
Svečano otvaranje svojim obraćanjem upriličiće ministarka kulture u Vladi Crne Gore gđ-a Maša Vlaović i besjedom pisanom specijalno za ovaj događaj akademik Goran Petrović. Svečanom otvaranju Sajma prisustvovaće predsjednik Vlade Crne Gore, g-din Dritan Abazović, te brojni visoki državni zvaničnici i diplomatski kor.

Tokom trajanja sajma, do 14.maja organizatori najavljuju učešće blizu 100  izlagača i učesnika iz Crne Gore i regionalnog prostora.

U ime počasnog gosta, sarajevskog sajma knjiga, prisutnima će se obratiti i predsjednik programskog Savjeta g-din Ibrahim Spahić, kao i generalni direktor sarajevske „Skenderije“, Damir Pepić. Predviđen je umjetnički segment svečanog otvaranja sajma.

Ulaz na sajam koji će za posjetioce biti otvoren od 11 do 21 sat biće slobodan.

PR i koordinatorka sajma Belma Zečević istakla je da je partner sajma Delta City izražavajući zahvalnost brojnim prijateljima i sponzorima ovogodišnjeg njegovog izdanja.

„Napomenuću da ulaz na sajam i ove godine slobodan. Ovom prilikom predstaviće se mnogobrojne izdavačke kuće, ustanove, biblioteke, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i univerziteti, koji će imati i svoje štandove“, istakla je Zečević.

Programska selektorka 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga Jelena Krsmanović, najavila je sadržaje koji će obilježiti programski segment novog izdanja podgoričkog sajma koji će  ove godine ugostiti brojne autore iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

„Osim Gorana Petrovića koji će imati promociju na sajmu, tu su i Muharem Bazdulj, Vladimir Pištalo, Matija Pavićević i naš dugogodišnji gost i prijatelj profesor Aleksandar Jerkov. Iz BIH nam dolazi Feđa Štukan, Goran Samardžić, Samedin Kadić, Mediha Selimović, Magdalena Blažević, Kažmir Huseinović, Simo Ešić i Hadžim Haljimerić. Iz Hrvatske nam dolazi Renato Baretić, a iy Crne Gore, tu su Goran Danilović, Marijana Šundić, Predrag Sekulić, Iva Bajković, Radmila Knežević, Aleksandar Bečanović i Đorđe Gregović“, kazala je Krsmanović.

Ona je istakla da će cjelokupni sajam zapravo biti jedna velika interaktivna radionica, na kojoj će i obrazovne institucije, počev od predškolskih do visokoškolskih ustanova imati priliku da predstave svoj rad i svoja izdanja.

„Pozivamo sve čitaoce, autore, izdavače i izdavačke institucije da se uključe u jedan živi dijalog. Bilo bi lijepo i da bude što više organizovanih posjeta iz drugih gradova Crne Gore“, navela je Krsmanović i istakla da su podgoričke srednje škole potvrdile učešće u radu ovogodišnjeg Sajma.  

Pojašnjavajući smisao slogana „Sa knjigom bez distance“, selektorka je napravila paralelu sa dobro poznatom interpretacijom do skoro sveprisutnog pojma distanca, navodeći da knjiga ne trpi distancu i da nam je period pandemije korona virusa to u praksi i pokazao.

„Knjiga ne dozvoljava distancu, a prethodni period nam je pokazao da se tokom pandemije intenzivno radilo i čitalo, ali i pisalo. Najteže vrijeme donosi i najbolja književna djela, tako nam je istorija pokazala“, istakla je Krsmanović.

Ona je izrazila nadu da će se za buduća izdanja sajma steći još neki vitalni uslovi, te da će mjesto održavanja izaći iz okvira garažnog prostora.

Članica žirija nagrada sajma prof.dr Slavica Perović, istakla je zahtjevnost uloge u kojoj se i ona sama već niz godina nalazi.  

„Nagrade su tu zato što doprinose da stvaralačko pregnuće pisca bude vidljivo, one donose podstrek i podstiču, čine da stvaralac postane vidljiv i motivišu ga da bude još bolji. Sa druge strane, nagrade za pisca znače mnogo, jer utiču na njegovo pozicioniranje u književnom svijetu, utiču i na tiraž i recepciju djela“, istakla je Slavica Perović. 

Osvrćući se na svoju ulogu u žiriju sajma, ona je istakla da je riječ o vrlo odgovornom zadatku u kome je veoma teško odlučivati o kvalitetu ponuđenih izdanja.

„Žiriranje je nevidljivi dio nagrade, vrednovanje u širokoj lepezi, koje često u svojoj delikatnosti donosi i frustraciju da pošto po to izbjegnemo da pogriješimo u odnosu na neko izdanje ili autora“, kazala je Perović.

„Kad govorimo o međunarodnom sajmu knjiga, ja se nadam da ćemo imati obilje da biramo najbolje, a znam da „Nova knjiga“ kao neko ko stoji iza svega toga, zaista uvijek zna da ponudi i organizuje i da to bude impresivno“, navela je Perović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga