Vlada CG za Jadran Novi: Rano je donositi investicione odluke za gradnju mosta VerigeFoto: Gov.me / B. Ćupić

Premijer Zdravko Krivokapić nije do sada imao sastanke i zvanične razgovore povodom projekta mosta Verige, rečeno je za Jadran Novi iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

„Projekat prelaska preko Boko-kotorskog zaliva ostaje i dalje jedan od ključnih infrastrukturnih projekata, za koji je još uvijek rano donositi bilo kakve investicione odluke, uključujući one koji se odnose na potencijalne uslove i modele realizacije, odnosno finansiranja. Za sada su u toku aktivnosti u vezi sa analizom varijantnih koridora prelaska preko Boko-kotorskog zaliva, odnosno Monteput doo kao upravljač brzom saobraćajnicom je otpočeo aktivnosti na izradi idejnih rješenja i vrednovanja varijanti, shodno preporukama iz Prostornog plana posebne namjene za Obalno područije Crne Gore (I varijanta prelaska zaliva u zoni Veriga i II varijanta prelaska preko Luštice)“, navodi se u odgovorima.

Nakon toga, ističu da će se  pokrenuti izrada Procjene uticaja na baštinu (Heritage Impact Assessment – HIA) u skladu sa ICOMOS smjernicama, nakon čega će se utvrditi optimalna varijanta prelaska preko Boko-kotorskog zaliva, i preduzimati dalje investicione analize u cilju stvaranja preduslova za početak realizacije i ovog kapitalnih infrastrukturnog projekta, svakako vodeći računa o očuvanju životne i ambijentalne sredine koju će tangirati ovaj projekat.  

„Ministarstvo će kao i do sada, poštovati stav struke i podržati realizaciju varijante projekta koja ispunjava sve propisane nacionalne i međunarodne uslove i standarde“, zaključuju iz Vlade u razgovoru za naš portal. Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services