Vlada sjutra donosi odluku o cijeni hljeba?Pixabay

Uredbu o cijeni hljeba Vlada će donijeti sjutra, potvrdilo je „Danu“ više izvora bliskih resornim ministarstvima.

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja u julu donijela odluku o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni pšeničnog bijelog hljeba.

Vlada je tom odlukom ograničila cijenu hljeba od 500 do 600 grama na cijenu od 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi po komadu.

Kako su tada istakli, cilj donošenja odluke je sprečavanje daljeg rasta cijene pšeničnog bijelog hljeba čime bi se u određenoj mjeri smanjilo opterećenje na standard građana, a da se pri tome ne smanji motivacija preduzetnika za daljim razvojem i obavljanjem djelatnosti kako trgovaca, tako i proizvođača.

Pekari su više puta isticali da da su oni, nakon četiri poskupljenja brašna od jula, na gubitku od 8 do 12 centi po vekni osnovne vrste hljeba od 500 grama, u zavisnosti od količine brašna koje nabavljaju.

Glavni razlog poskupljenja brašna je rast cijena žitarica na međunarodnim berzama.

Na prethodna dva sastanka predstavnika resornih ministarstava i pekarske industrije nije postignut dogovor, a kao moguće rješenje se ističe ukidanje uredbe i slobodno formiranje cijena, pri čemu bi nova cijena vjerovatno bila 70 centi, dok bi drugo rješenje bilo subvencije države i određivnje maksimalne cijene hljeba na 60 centi.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga