Sjutra olujno nevrijeme

Za petak najavljeno nevrijeme: Jaki udari vjetra i obilne padavine

Zavod za Hidrometeorologiju i seizmologiju objavio je saopštenje za petak (10.03.2023.) u kojem navodi da se kratkotrajno, na području Crne Gore, posebno u južnim i centralnim dijelovima očekuju se nestabilne vremenske prilike sa obilnijom kišom, lokalno očekuje se kiša jakog intenziteta i topljenje snijega u planinama.
Zavod za Hidrometeorologiju i seizmologiju objavio je saopštenje za petak (10.03.2023.) u kojem navodi da se kratkotrajno, na području Crne Gore, posebno u južnim i centralnim dijelovima očekuju se nestabilne vremenske prilike sa obilnijom kišom, lokalno očekuje se kiša jakog intenziteta i topljenje snijega u planinama.Potencijalno moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka, burni grmljavinski procesi, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno-grmljavinske vremenske nepogode (TS-thunderstorm).

Očekuje se jak na udare i vrlo jak južni vjetar, posebno vrlo jaki udari očekuju se u višim predjelima na sjeveru i duž obale.

U južnom Jadranu, u petak,  očekuje se talasasto more i podizanje nivo mora uz obalu.

Kao posljedica ove prognostički  značajne meteorološke situacije i  kratkotrajno obilne količine vode,   lokalno  moguće su kratkotrajne bujične implikacije (flashflood efekti) u urbanim sredinama,  na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica, posebno na mjestima gdje je narušeno prirodno oticanje vode.

Na potencijalno ranjivim mjestima, mogući su lokalni odroni i klizišta posebno na lokalitetima gdje su vršeni značajni gradjevinski zahvati gdje su narušeni prirodna povezanost tla i prirodna stabilnost terena.

Napomena: Izrada ove vanredne meteorološke informacije bazirana je na profesionalnim službenim sertifikovanim prognostičkim produktima evropskog centra za prognozu vremena ECMWF (EFI index), evropskog Copernicus EFAS service,  GloFAS service i (WMO) South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory SystemKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services