Skip to main content


Zadužbina Nikole Musića biće pretvorena u hotelFoto: Dan

Počeli su pripremni radovi na sanaciji zgrade Zadužbine Nikole Musića, pa će nakon decenija propadanja u srcu Starog grada ovaj objekat, koji je zadužbinar prepustio manastiru Savini, konačno biti pušten u upotrebu. Prema rečima Zorana Lazarevića, predstavnika manastira Savina, na objektu se izvode pripremni radovi pre konzervatorskih istraživanja.
– Ovo je početak, a radi se o ozbiljnim radovima na objektu od velikog značaja. Potrebno je u potpunosti utvrditi činjenično stanje u konzervatorskom smislu. Ovo je ujedno i preduslov za realizaciju kompletnog projekta rekonstrukcije Muzičke zadužbine. Kao predstavnik manastira Savina i kao građanin, zadovoljan sam što je investitor počeo sa radom, jer smo decenijama želeli i tražili nekoga ko bi jučerašnju ruševinu mogao da vrati u funkciju – ističe Lazarević i dodaje da je u junu Mitropolit crnogorski i investitor manastira Savina Predrag Dragojlović iz Beograda potpisao je ugovor o zakupu zadužbine Nikole Musića na 30 godina. Kako je objasnio, ugovorom su zaštićeni interesi crkve, a plan investitora je da u zadužbinskom objektu otvori hotel.
Dragojlovićeva firma se bavi hotelskim uslugama, tako da će ovaj objekat, kada bude rekonstruisan i završen, biti obezbeđen za tu vrstu delatnosti. Očekujemo da će ovaj objekat podići turističku ponudu grada i biti jedan od brendova. Pored obavezne investicije u rekonstrukciju objekta, koja je procenjena na nekoliko stotina hiljada evra, investitor će plaćati zakupninu koja će po volji ostavioca biti namenjena školovanju monaha. Posle 30 godina, zgrada zadužbine biće vraćena u posed manastira Savina – objašnjava Lazarević.
Podsjetimo se da su krajem decembra 2014. godine Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Herceg Novi obnovile ugovor o uništenoj Muzičkoj zadužbini kako bi Opština bila zadužena za raščišćavanje i obezbjeđenje lokaliteta do sticanja detaljnih konzervatorskih uslova za kompletnu rekonstrukcija i adaptacija ovog objekta. Novim uređenjem, kako tvrde, ruinirani objekat će se pretvoriti u ljepotu i dati mu namjenu, što je zadužbinar imao na umu kada je objekat prepuštao manastiru Savini.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci