Skip to main content


Zakonodavni odbor podržao Zakon o obeštećenju majki sa troje djeceFoto: rtcg.me

Zakonodavni odbor dao je zeleno svijetlo za Zakon o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović kazala je da je Ustavni sud prije četiri godine konstatovao da sličan zakon nije bio u skladu sa Ustavom jer su norme bile dikriminatorne i tražila objašnjenje na koji način misle da da obeštete korisnice.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović odgovorio je da je ustavni osnov donošenje ovog zakona sadržan u članu 16 Ustava Crne Gore, ali Šćepanović je ponovila svoj zahtjev za definiciju obeštećenja.

Martinović je kazao da ga niko neće propitivati, te da je bitno da je akt u skladu sa Ustavom.

„Pozivam odbor da se izjasni da li smo mi kao predlagači ovaj akt podnijeli u skladu sa propisima. Sva dalja politička prepucavanja ostavićemo za plenum kad se nađe na dnevnom redu“, rekao je Martinović.

Šćepanović je odgovorila da se mora utvrditi da li i dalje postoji diskriminacija ako se obeštete bivše korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece i dodala da u Budžetu za 2022. godinu nisu predviđena sredstva po ovoj osnovi.

Martinović je kazao da je cilj „obešteti majke kojima je prošla vlast bespravno otela, uzela kako bi novac trpala tajkunima i kriminalcima“.

„To ćemo vratiti, svidjelo se to nekome ili ne“ – poručio je Martinović i kazao da su predlogom definisana sredstva u iznosu od 25 miliona eura.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su u prethodnom periodu načinjene dvije greške države prilikom donošenja prvog zakona – nije donesen obuhvat koji bi bio nediskriminatoran.

„Druga je što je pravo definisano kao doživotna mjesečna nadoknada ukinuda pa su hiljade korisinica ostavljene na cjedilu i ostavljene na milost i nemilost. Mnoge od njih su uzele kredite, ostavile posao, planirale neke kućne, porodične investicije. Oslonile su se na odluku države, a ta odluka države je izostala kao čvrsta, pozdana i postojana. Za sve to vrijeme desetine miliona su se trošile na burazersku ekonomiju. Pomagala se burazerska banka, davale su se fiktivne odštete bratu šefa režima i tako dalje“, kazao je Koprivica.

Pojasnio je da su precizno definisani uslovi za ostvarivanje prava, kao i da je riječ o obeštećenju jer je nanijeta šteta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare