Zanimljivosti

Zanimljivosti o februaru

Februar je čudan mjesec – kratak i kolebljiv. Narod mu je vjerovatno zbog toga dao samo jedan nadimak – vodeni. Sa vodom sve brzo prođe… Ovo su vjerovanja vezana za drugi mjesec u godini.
Februar je čudan mjesec – kratak i kolebljiv. Narod mu je vjerovatno zbog toga dao samo jedan nadimak – vodeni. Sa vodom sve brzo prođe… Ovo su vjerovanja vezana za drugi mjesec u godini.Februar je u narodnoj tradiciji najposebniji mjesec, vjerovatno i iz razloga jer traje samo 28 dana. Vjeruje se da, ko se u februaru rodi treba da zna da mu je ujedno to i najsrećniji mjesec u godini. Tada će mu sve polaziti sa rukom i imaće mnogo napretka.

Osobama rođenim u februaru učenje ide od ruke, pa često postaju viđeni ljudi i intelektualci. Vole da putuju i upoznaju nove ljude. Opasnost vreba upravo iz njihove pameti, treba da se čuvaju toga da ne postanu gordi. Kada je zdravlje u pitanju, kaže vjerovanje, bolovaće od nogu, očiju i zuba.

Februar je drugi mjesec u godini, još uvijek traje zima, pa stari kažu da ne treba mnogo izlaziti van kuća, a ni u poljima nema posla. Izreka kaže – Bolje vidjeti u februaru gladna u polju vuka, nego u košulji u polju čovjeka!

U narodu je poznat i kao vodeni mjesec, pošto se tada otapa snijeg i stvara bljuzgavica. Kaže se da “sa vodom sve brzo prođe”, pa će tako proći i ovaj, najkraći mjesec u godini.

U Herceg Novom februar povezujemo sa Praznikom mimoze, ova tradicionalna manifestacija se u gradu od skalina proslavlja još od davne 1969. godine. Tako da već u februaru Herceg Novi izgleda kao da je stiglo proljeće, zahvaljujući čarobnoj mimozi – zaštitnom znaku crnogorskog primorja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services