Skip to main content


Zaštitite vodovodne instalacije od smrzavanjaFoto: Vodovod

Smrzavanje dijelova unutrašnjih vodovodnih instalacija je najčešći razlog zbog kojeg građani ostaju bez vode tokom zimskih mjeseci.

Samo prošle zime Tehničkoj službi DOO ”Vodovod i kanalizacija” Herceg Novi je prijavljeno blizu tri hiljade  slučajeva smrzavanja vodomjera i vodovodnih instalacija. 

Najveća vjerovatnoća smrzavanja vodovodnih cijevi i vodomjera je na mjestu gdje su instalacije najpliće zakopane, u šahtovima bez poklopca, kao i u zidovima objekata koji se ne griju.

Kako bi se spriječilo smrzavanje vodomjer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, npr. stiroporom, staklenom vunom, starim krpama, kartonom. Iz Vodovoda preporučuju potrošačima da provjere da li su vodomjerni šahtovi dobro zatvoreni, da isključe dvorišne česme, a vodovodne  instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne griju isprazne  i zavrnu dotok vode ili ih toplotno izoluju  kako ne bi došlo do smrzavanja vode u isntalacijama. 

Zaštitu je potrebno postaviti na taj način da je naš radnik može jednostavno skloniti i očitati stanje na vodomjeru.

„Napominjemo da u slučaju smrzavanja troškove popravke instalacija i zamjene vodomjera snosi potrošač. Kako bi se spriječili nepotrebni problemi prouzrokovani smrzavanjem i dodatno opterećivanje  kućnih budžeta izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera, upozoravamo  građane i zajednice etažnih vlasnika da blagovremeno preduzmu potrebne mjere zaštite.  Ukoliko dođe do smrzavanja, instalacije i vodomjer  će se najbrže odlediti isparavanjem tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije  se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem toplom vodom niti korištenjem otvorenog plamena“, stoji u saopštenju Vodovoda.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci