Više razloga

Zašto su mandarine toliko zdrave?

Počinje sezona mandarina, a to voće je preporučljivo da se često jede, jer je bogato vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada i pomaže nam u održavanju vitke linije. A da ne govorimo i kako su ukusne i lakše se čiste od pomorandži. Konzumiranje citrusnog voća ima mnoge zdravstvene prednosti, ali mandarine bi mogle da ih nadmaše. U svakom slučaju, uvijek je dobra ideja da u svakodnevnu ishranu dodate više voća i povrća.
Počinje sezona mandarina, a to voće je preporučljivo da se često jede, jer je bogato vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada i pomaže nam u održavanju vitke linije. A da ne govorimo i kako su ukusne i lakše se čiste od pomorandži. Konzumiranje citrusnog voća ima mnoge zdravstvene prednosti, ali mandarine bi mogle da ih nadmaše. U svakom slučaju, uvijek je dobra ideja da u svakodnevnu ishranu dodate više voća i povrća.


Foto: Pixabay

Saznajte koje su najveće zdravstvene prednosti mandarina u nastavku.

1. Smanjuju upale

Mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A. Sadrže i veću količinu vitamina C, a s njim i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne uticaje tih procesa na tijelo.

2. Jačaju imuni sistem

Imuni sistem je zadužen za nekoliko važnih funkcija u tijelu koje čuvaju naše zdravlje. Ali, ni imuni sistem sam po sebi nije imun na napade i treba ga jačati hraneći se tako da poboljšamo njegove zaštitne funkcije. Mandarine pomažu imunološkom sistemu da detektuje i potom uništi štetne, patogene organizme i tako nam pomažu da se sačuvamo od gripa, recimo, u sezoni pred nama. Za to su vjerovatno najzaslužniji bioflavonoidi u citrusnom voću.

3. Štite srce

Srce je zaduženo za pumpanje krvi i ključno je za održanje svih glavnih funkcija tijela. Mandarine mogu pomoći da zaštitimo srce od djelovanja slobodnih radikala i upala. Slobodni radikali stvaraju se neprestano u tijelu u normalnim okolnostima, ali mogu biti izrazito štetni kad ih je previše. Vitamin C u mandarinama izvanredan je izvor antioksidansa koji eliminišu slobodne radikale iz krvi i poboljšavaju cirkulaciju.

4. Regulišu krvni pritisak

Mandarine, osim što su dobre za srce, mogu pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska jer sadrže puno kalijuma. On pomaže da tijelo ne zadržava vodu pretjerano. Kalijum širi krvne sudove i time pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Sa kalijumom ne treba pretjerivati. Dvije ili tri mandarine na dan biće sasvim dovoljne.

5. Dobre su za oči

Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tela oka gde bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

6. Podstiču zacjeljivanje rana

U tome je važan vitamin C iz mandarina. On je neophodan za sintetizaciju kolagena u telu. Kolagen je ključni sastojak naših zglobova, ali i drugog tkiva, uključujući kožu. Pojačana sinteza kolagena rezultira ubrzanijim zacjeljivanjem rana, manjim ožiljcima i generalno bržem oporavku nakon povreda.

7. Podstiču probavu

Mandarine sadrže i veću količinu biljnih vlakana koja su važna za ubrzanje probave i sprječavanje zatvora. Ali, enzimi u mandarinama podstiču i bolju probavu u želucu.

8. Pomažu kod smanjenja rizika osteoporoze

Mandarine su te koje pomažu da nam kosti ne oslabe i lako ne pucaju. Osteoporozu karakteriše smanjivanje mase koštanog tkiva u odnosu na volumen od čega kosti obično postaju krhke. Zbog toga se ljudima koji od nje boluju, kosti mogu veoma lako slomiti i od najlaganijeg pada, pogotovo ako su osobe stare. Mandarine sadrže pristojnu količinu kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, što sve igra veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a to znači i sprječavanje lomova u starosti.

9. Usporavaju starenje kože

Mandarine su veoma efikasno prirodno oružje protiv prijevremenog starenja i generalno loše kože, najviše zbog velike količine vitamina C. Kao što smo već objasnili, on je ključan za optimalnu sintezu kolagena, što znači zdravlje kože i zglobova. Ako pušiš i imaš sivu kožu, baci se na mandarine.

10. Podstiču zdravi rast kose

Vitamin A u mandarinama naše tjeme održava hidriranim, a istovremeno poboljšava kvalitet kose. Osim toga, vitamin C u mandarinama može pomoći boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane, a ono je ključno za kvalitet kose. Mandarine sadrže i vitamin B12 koji je važan za zdravlje kose i usporavanje stvaranja sve više sijedih, jer pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga